Astazi va arat primul tort pe care l-am imbracat in fondat. Trebuie sa recunosc ca am avut emotii, dar la final m-am linistit. Demult voiam sa incerc sa fac un tort imbracat in fondant, dar mereu am amanat pentru ca nu mi se parea prea usor de facut. Pentru ca e primul tort pe care l-am facut cu fondant, am preferat sa cumpar fondantul ca sa fiu sigura ca este ok si nu se intampla nimic neprevazut. Mai jos va voi explica pas cu pas cum l-am folosit. Desi am cautat pe internet informatii legate de aplicarea fondantului pe tort, n-am gasit prea multe detalii legate de acest aspect, insa m-a ajutat o fata tare draga mie care a facut si ea tot pentru prima data un tort cu fondant. Iti multumesc, Camy! Titlul tortului l-am ales dupa numele micutei sarbatorite, care a stiut exact ce vrea si mi-a zis ca isi doreste un tort cu mere si banane. La multi ani, Kira! La multi ani, copil frumos!
Blat(tava mea are diametrul de 22 cm):
Crema de vanilie:
Sirop:
In plus:
Blat:
Spalam bine merele si le taiem felii.
Imbracam tava de tort cu hartie de copt, apoi ungem hartia cu unt.
Presaram in tava cele 3 linguri de zahar, apoi punem feliile de mere pe toata suprafata tavii. Le distribuim sub forma de floare.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru a carameliza merele.
Cat timp merele stau la cuptor pregatim compozitia de blat: mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam pe rand laptele, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Compozitia obtinuta o impartim in 3 si coacem 3 blaturi(foi). Daca vreti o puteti pune pe toata, iar la final taiati blatul in 3.
Dupa ce merele s-au inmuiat(aprox. dupa 10-15 de minute), scoatem tava din cuptor si turnam peste mere 1/3 din compozitia de blat obtinuta. Dam tava la cuptor si lasam la copt aprox. 10-15 minute. Verificati cu scobitoarea daca blatul este gata. Il scoateti si il lasati la racit. Acesta va fi primul blat pe care il vom aseza pe platou cand asamblam tortul.
La fel procedati si cu restul de compozitie(mai coaceti inca 2 foi, dar fara mere). Le lasati la racit.
Crema:
Intr-un vas adaugati galbenusurile si zaharul. Amestecati pana cand zaharul se topeste, apoi adaugati treptat amidonul si amestecati bine fara sa ramana cocoloase.
Adaugati treptat laptele si amestecati.
Puneti vasul pe foc mic si amestecati cu un tel pana cand compozitia se ingroasa.
Cand crema este bine legata, adaugati esenta de vanilie si lasati crema sa se raceasca. Asamblare: Dupa ce blaturile si crema s-au racit complet, asezam pe un platou blatul cu mere caramelizate. In jurul blatului eu am pus inelul tavii de tort in care am copt blatul, iar pe margini am pus hartie de copt. Peste blat adaugam jumtatate din cantitatea de crema, adaugam al 2-lea blat pe care il insiropam(amestecam apa, zaharul si esenta de vanilie), peste al 2-lea blat punem un strat subtire de crema si rondele de banane. Peste banane punem restul de crema, iar la final adaugam ultimul blat si il insiropam.
Dam tava la frigider pentru minim 1 ora.
Mixam untul moale cu zaharul pudra si imbracam tortul cu aceasta crema. Aveti grija sa-l imbracati bine cu unt pentru ca fondantul sa se lipeasca bine de tort. Pastrati 1 lingura de unt pentru a lipi si decoratiunile. Nu este nevoie de un strat gros, eu cred ca am pus putin cam mult si ar fi trebuit nivelat mai bine. Pe unele site-uri am citit ca se poate imbraca tortul si intr-un strat subtire de gem, astfel se va lipi bine si fondantul de tort. Dupa ce am imbracat tortul in crema de unt, il dam iar la frigider si il lasam pana cand untul se intareste. Modelarea fondantului: Pe masa de lucru presarati zahar pudra.
Scoateti fondantul din pachet si il framantati putin cu zahar pudra.
Cu ajutorul unui sucitor intindem fondantul usor, astfel incat sa aiba o grosime de cca. 5 mm, nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca altfel se va rupe.
Aveti grija ca atunci cand intindeti foaia de fondant, masa de lucru sa fie presarata cu zahar pudra din plin, altfel riscati ca fondantul sa se lipeasca de masa.
Dupa ce ati intins foaia de fondant, o rulati usor pe sucitor, apoi cu grija, o derulati peste tort, incepand de la un capat al tortului ca sa fiti siguri ca il acopera in totalitate.
Dupa ce il acoperiti cu fondant, il nivelati putin si taiati surplusul de fondant de pe margini. Al meu n-a fost intins chiar perfect.
Il decorati dupa plac si imaginatie. Eu am lipit frunzulite si flori de napolitana, fluturasi de zahar si, pentru ca mi-a mai ramas putin fondant, am facut si cateva margelute. Ca sa lipiti decoratiunile, le ungeti pe spate cu putina crema de unt pastrata. La frigider se va intari untul si decoratiunile se vor lipi bine de fondant.
Coroana galbena am facut-o cu un creion special de decor cu glazura, tot de la Dr. Oetker. Sper sa va fie de folos.