Tort inima de capsuni (fara lapte)

de alba_zori in Torturi, 4 Feb 2013 | 8508 vizualizari

 

Ma prezint si eu cu un tortulet micut si dragut, dupa parerea mea. Vroiam sa fac un tort fara lapte sau frisca, asa ca sa nu-mi iau pastiluta pentru digerat lapticul. Am incercat cel putin, am sa imbunatatesc reteta mea data viitoare punand si mai multe capsuni decat am pus de data asta..doar 1 kg. Sa povestesc o chestie mica: am cumparat doua pachete de capsuni de 500 gr, iar cand i-am spalat si curatat i-am cantarit si erau aproape 750 gr..deci asta e viata. Evu vroiam si mai multi capsuni dupa cum ziceam..deci data viitoare cumpar 3 pachete nu 2. Sper sa va placa si asa. Cand eram la scoala invatatoarea ne punea sa facem spuma de capsuni sau de zmeura, ce mult imi placea, avea chiar gust de fructe si nu de crema coapta. Ce amintiri minunate si ce gustoasa e spuma, inveleste tot palatul cu gustul ei puternic de capsuni.Ce sa mai zic, data viitoare chiar ca o sa mai adaug capsuni.

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 3 oua
  • 110 gr zahar
  • un pliculet de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 100 gr faina
  • 25 gr amidon
  • o lingurita de praf de copt
  • 115 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul de la o lamaie indulcit
  • Pentru baia de limoncello:
  • 200 ml limoncello
  • 50 ml apa
  • zahar dupa gust
  • Pentru spuma de capsuni:
  • 400 gr capsuni curatati si mixati
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar
  • putin zeama de lamaie
  • 35 gr foi de gelatina inmuiate
  • Pentru decor:
  • 250 gr capsuni mixati
  • un plic de gelatina praf
  • 3 linguri de zahar
  • 100 gr caspuni intregi
  • zahar praf
  • faina de fistic
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort inima de capsuni (fara lapte):

Pentru pandispan: Se separa ouale in doua boluri, intr-un bol galbenusurile se freaca cu 50 gr zahar (daca vrem fin sau mixat la robot) cu zaharul vanilat, pana se topeste zaharul si devine o crema, adaugam cate putin ulei si frecam in aceeasi directie cu furculita pana terminam uleiul si compozitia devine ca o crema densa.

Intr-un alt bol batem cu mixerul albusurile cu un praf de sare (foarte putin)si restul de zahar 60 gr. Mixam pana devine o spuma tare si lucioasa.

Compozitia de galbenusuri o adaugam la spuma de albusuri amestecand cu o spatula de jos in sus. Dam prin sita faina si amidonul si cu o lingurita de praf de copt si amestecam tot de jos in sus pana se omogenizeaza totul. Mai adaugam si zeama de la o lamaie indulcita dupa gust ca o limonada.

Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, asta ca sa fie cu cativa milimetri mai ingusta decat forma de tort, vroiam ca spuma de caspuni sa inveleasca tot tortul. Punem la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 30 minute,fara sa deschidem usa cuptorului,dupa 25 minute de coacere enzimele sunt stabile si nu se dezumfla. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si lasam la racit pana facem spuma.

Pregatim si siropul ca sa nu uitam de el si asezam langa tort.

Pentru spuma de capsuni:

Se bat 4 albusuri (se pot scoate si din congelator cu o jumate de zi inainte ca sa ajunga la temperatura camerei). Asadar se bat bine cu zaharul pana devine o spuma tare si lucioasa. Se poate face si altfel incalzind intr-o craticioara albusurile cu zaharul si amestecat pana face spuma,(pana la 40 grade) asa se pasteurizeaza albusurile, apoi transferam in bol si continuam sa mixam pana se face spuma.

Se mixeaza bine si capsunii si se strecoara de samburi(optional dar eu prefer asa o spuma usoara si fara seminte).

Se pun foile de gelatina intr-o tava cu apa foarte rece 10  minute,pana isi dubleaza volumul de 3 ori.

Intr-o craticioara se pune putin din zeama de capsuni mixata si strecurata la incalzit, se strange gelatina in maini ca sa se usuce de apa si adaugam la craticioara, amestecand pana se dizolva si devina un sirop, dar nu lasam sa fiarba, doar sa se incalzeasca putin. Asadar amestecam cu capsunile mixate reci, amestecam, apoi amestecam si cu albusurile spuma de jos in sus pana se omogenizeaza.

Punem 5 sau 10 minute la frigider,pana vedem ca incepe sa se intareasca ca o crema,dar nu prea tare.

In timpul acesta taiem pandispanul in doua si cu o lingura udam de doua sau trei ori cu baia de limoncello. Verificam cu degetele daca e destul de ud si punem partile detasabile de la forma, verificam daca ne ramane jumate de cm in lateral pentru a inveli bine cu spuma.

Scoatem spuma din frigider si o jumate o punem peste felia de pandispan udat. Punem si cealta felie de pandispan si restul de spuma. Punem din nou la frigider ca sa se intareasca bine.

Daca ne ramane inca o felie de pandispan e mai bine (mie nu mi-a ramas si am avut o problema mica dar nu grava) de rezolvat la congelator.

Se pregateste si plicul de gelatina cu 250 ml capsune mixate si 3 linguri de zahar, putina zeama de lamaie si se pune pe foc pana devine ca un jeleu (dar fara sa fiarba).Turnam peste tort (mai bine direct pe felia de pandispan, peste spuma cald inmoaie putin dar punand-o 10 minute la congelator se intareste la loc.

Lasam sa se intareasca si facem niste ciufi peste tort cu c ne-a ramas din spuma,decoram cu capsuni,zahar praf,ca sa arate mai ninsi si putina faina de fistic.

Ar trebui sa ma invat sa decorez si mai bine torturile stiu,data viitoare ma voi gandi mai bine cum sa decorez tortul.

Sper ca va place tortuletul meu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort inima de capsuni (fara lapte)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort in straturi cu jeleu de visine