Acest tort foarte simplu dar fenomenal asa cum am scris la titlu,este chiar asa,nu exagerez deloc.Are gust de ciocolata si tortul nu trebuie insiropat pentru ca este un mud cake,foarte caloric dar are gust de ciocolata nu gluma..va ofer o felioara cu mult drag!Inspiratia mea a fost profesoara de cake design Giulia Guendalini si mitica Donna Hay.
Un tort simplu dar delicat,deci recomand mult grija si atentie ca sa iasa asa de bine ca al meu!
Pentru tort:
Intr-o oala incapatoare si pe baie de aburi se pune ciocolata rupta bucatele, laptele, margarina, romul, sticluta de aroma de rom si se lasa pana devine lichida. Lasam la racit pana pregatim celelalte ingrediente.
Intr-un bol dam prin sita faina cu cacaoa, praful de copt. Intr-un alt bol punem cele 3 oua si le batem spuma cu un praf de sare si cu zaharul, minim 6 minute, trebuie sa scrie compozitia.
Adaugam la spuma de oua fainile treptat si amestecand de jos in sus pana terminam. Devine o compozitie usor uscata care o vom dilua incet cu compozita de ciocolata, amestecand tot de jos in sus. Pregatirea aceasta va lua mai putin de 30 minute.
Pregatim o forma de tort rotunda,eu am de 22 cm diametru latime,ungem bordurile si cele laterale cu margarina, taiem hartia de copt ca in fotografie, una rotunda pentru baza si una lunga si indoita in doua pentru borduri.
Este foarte important lucrul acesta pentru a da posibilitatea tortului sa creasca uniform si cat de inalta vrea ea. Si in plus sa ne fie usor cand il vom scoate din forma. Este un tort moale si trebuie manevrat cu multa grija ca sa nu se rupa. O varianta ar fi ca dupa coacere s-o puneti la frigider si s-o raciti asa ca ciocolata la contact cu temperatura rece devine usor mai dura si va fi mai usor de taiat.
In fine, punem tortul la cuptorul preincalzit la 170 grade pentru o ora chiar, pe partea cea de jos a cuptorului, in felul acesta nu se usuca deasupra. Verificam si cu un betigas daca iese curat si il scoatem din cuptor. Trebuie lasat la racit in forma lui si acoperit cu o farfurie sau cu un capac. In felul acesta toate aromele raman inauntru si este sigur un tort de ciocolata fenomenal de moale! Nu se poate insiropa pentru ca este moale ca untul!
Eu l-am taiat cu mare grija in trei cu ajutorul firului si umplut cu crema care am facut-o in felul urmator:
Am pus la incalzit laptele cu coaja de lamaie in infuzie si am lasat 10 minute, dupa care am inlaturat coaja de lamaie.
Am batut galbenusurile cu zaharul si am adaugat amidonul, a devenit o compozitie uscata care am diluat-o cu laptele caldut amestecand foarte bine cu o furculita. Am pus pe foc si am amestecat bine pana s-a ingrosat. Am lasat la racit la frigider ca sa scurtez timpul, dar acoperita cu folie transparenta.
Am batut frisca cu intaritorul.
Am pus ciocolata alba pe baie de aburi pana s-a inmuiat bine, am amestecat incet incet cu mascarponele,(puteam sa amestec cu crema calda ciocolata dar am vrut sa fac repede repede tortul..a iesit bine si asa) am mixat ca sa nu ramana ceva cocoloase de ciocolata si apoi am adaugat si frisca batuta. La urma am amestecat si crema patisera si sticluta de aroma de rom. Am mai adaugat putin zahar praf pana mi-a placut gustul ei dulce, cam 100 gr. O crema fenomenala la fel ca si blatul!
Am umplut un poche cu crema si am pus peste tort alternand cu grija straturile (Ma mir ca nu s-au rupt in mana,important este sa fie rece si odihnit,cred ca asta e secretul!).
Pe marginea tortului am facut cu poche-ul linii orizontale si verticale ca sa semene cu un cos de fructe. Am lasat tortul la odihnit o noapte.
Am decorat cu capsuni si mure spalate bine si uscate cu servetel fiecare in parte, zahar pudra cat am crezut ca era nevoie deasupra.
Daca asezam repede fructele deasupra riscam sa se crape de greutatea fructelor, repet este un tort moale! Important este sa se odihneasca!
Daca mai puneam si gelatina peste fructe riscam iarasi sa se inmoaie crema..si tot asa..sper sa va placa cat si mie...cel mai bun tort de ciocolata facut pana acum de mine!
Important! Blatul fara crema se poate tine 3 zile la temperatura camerei dar acoperit cu un capac de plastic sau de sticla, in fine acoperit.
Se mentine 7 zile la frigider, cu crema sau fara crema, dar inainte de a o servi recomand s-o scoateti din frigider cu 15 minute inainte asta ca sa dati posibilitatea ciocolatei sa prinda putina umiditate si sa fie asa de moale ca a mea!
Ah si uitam sa zic..acest blat merge si simplu, fara a fi taiat, dar eu am vrut sa exagerez taiandu-l in 3 de 2 cm inatime, cu riscul de a-l rupe..dar cu grija..deci daca nu aveti experienta se poate face blatul simplu si decorat in farfurie cu un ciuf de frisca si cativa capsuni aruncati si pudrati cu zahar pudra..ca la restaurant!