Ce s-o mai lungim... iote si mia :)) Ar vrea el Padre de maine sa o iau iar de la zero, dar nu. :)) O sa stau picior peste picior (am vazut eu in avatar la Dia cum se face :))) ) si va astept. Ia sa vad cine ma ajunge primul?
Va multumesc dragii mei, oameni frumosi. Frumosi la suflet si la chip. Va multumesc ca existati, ca-mi faceti viata mai frumoasa in fiecare zi, ca invat cate ceva de la voi in fiecare zi. Am crescut impreuna cu voi si va dedic acest tort de ciocolata, chiar daca numai virtual, din tot sufletul.
Laura draga imi pare rau ca e negru, dar albul nu ma "prinde"... :)))))
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si consistenta. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri cu ulei si se adauga in spuma de albus amestecand usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacao, praful de copt si ciocolata rasa. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul va deveni ferm la atingere. Cand este gata se scoate cu tot cu hartie pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Ciocolata rupta bucatele bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca, apoi la foc mic pana smantana da in clocot si ciocolata se topeste. Dam deoparte si adaugam untul. Amestecam pana compozitia se omogenizeaza, lasam sa se racoreasca si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Crema se va intari dar va curge.
Punem cacaoa peste crema de ciocolata, mixam la viteza mica pana se incorporeaza, apoi la viteza mare pana crema devine ferma si pufoasa.
Peste blatul racit punem aproximativ 2/3 din crema, restul pastram pentru ornat. Taiem apoi blatul in 4 fasii egale ca marime.
Nu am poze din timpul prepararii, dar procedeul este acelasi ca la tortul spirala cu ciocolata alba.
Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Finisam si ornam cu restul de crema.