Acest tort l-am facut la aniversarea mea, exact asa cum imi place, nu foarte dulce si plin de savoare! Este un tort lejer, deloc greoi si tare delicios! :x
Pentru blat:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat, adaugam uleiul, putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava detasabila de 24 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )
Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.
Pentru crema:
Caisele le dam prin blender pana obtinem o pasta.
Intr-un bol, turnam frisca lichida indulcita si o mixam pana devine ferma, pe urma adaugam iaurtul putin cate putin si la sfarsit, piureul de fructe, amestecam pana la omogenizare.
Adaugam si gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, o lasam sa se raceasca complet, apoi o incorporam usor in crema.
Atentie: Daca adaugati gelatina calda peste crema riscati sa se inmoaie sau sa se taie.
Ansamblare:
Intr-o farfurie, asezam inelul de la tava in care am copt blatul, punem prima foaie, o insiropam cu zeama de la compot, apoi ungem toata suprafata foii cu gem de caise, turnam jumatate din crema, pe urma asezam a doua foaie de blat, procedam la fel, iar la ultima foaie de blat o insiropam. Dam tortul la frigider, pana ne ocupam de crema de fructe.
Blendam caisele cu zaharul vanilat pana obtinem un piure, apoi le amestecam cu compotul ramas de la conserva si cu gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. Turnam totul peste tort si dam din nou la frigider, de preferat pana a doua zi.
Cand cremele s-au "inchegat", scoatem usor inelul detasabil cu ajutorul unui cutit si ornam tortul cu frisca pe margini si cu fructe din compot deasupra sau dupa imaginatie.