Tort cu crema de lamaie si mure

de oanapl in Torturi, 30 Ian 2017 | 6061 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • pentru blat 1:
  • 3 albusuri
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 linguri nuca
  • 2 linguri faina
  • 1 praf de sare
  • pentru blat 2:
  • 3 albusuri
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 linguri nuca
  • 2 linguri faina
  • 1 praf de sare
  • -pentru crema de lamaie:
  • 6 galbenusuri
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 100 g zahar
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 10 g gelatina
  • pentru crema de mure:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g mure
  • 100 ml frisca lichida
  • 50 ml apa
  • 100 g zahar
  • 10 g gelatina
  • 50 ml apa
  • pentru jeleu de mure:
  • 200 g mure
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 10 g gelatina
  • 70 ml apa
  • pentru ornat:
  • 300 ml frisca lichida
  • 5 linguri zahar pudra
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lamaie si mure:

Pentru blat, bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi zaharul, cate o lingura pe rand si mixezi bine dupa fiecare adaugare. La final, trebuie sa obtii o bezea frumoasa.
Nuca o amesteci cu faina. Adaugi ingredientele uscate peste spuma de albusuri si amesteci usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzesti cuptorul la foc mediu (170 grade C) si tapetezi cu hartie de copt o tava cu fund detasabil. Torni compozitia de blat in tava, nivelezi apoi dai blatul la cuptor.
Coci blatul timp de aproximativ 30 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor pe laterale. Scoti blatul din cuptor si il lasi la racit pe un gratar. La fel procedezi si cu al doilea blat.

Pentru crema de lamaie, pui laptele pe foc impreuna cu zaharul si il incalzesti pana aproape de punctul de fierbere. Galbenusurile le amesteci cu amidonul. Adaugi cateva linguri de lapte fierbinte peste crema de oua si apoi o rastorni peste laptele din oala. Lasi crema pe foc, pana da in clocot si se ingroasa.
Adaugi coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie, extractul de vanilie si amesteci bine. Acoperi crema cu folie alimentara si o dai 2-3 ore la rece. Dupa ce s-a racit crema, adaugi frisca lichida batuta bine.

Pui gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece. Topesti gelatina pe baie de aburi, o lasi sa se racoreasca putin si adaugi cateva linguri de crema de lamaie, apoi o torni peste restul cremei si amesteci pana se omogenizeaza compozitia.

Pui o bucata de blat pe un platou, in interiorul unui inel reglabil, acoperi cu crema de lamaie apoi cu cealalta bucata de blat. Daca doriti sa serviti tortul in aceeasi zi, va sfatuiesc sa insiropati blatul. Daca il serviti a doua zi, acesta se va inmuia de la creme.

Pentru crema de mure, pui murele pe foc impreuna cu apa si 50 g de zahar. Dupa 10 minute de dat in clocot, opresti focul, le lasi sa se racoreasca si treci fructele prin sita. Gelatina o pui la inmuiat in 50 ml de apa rece, iar dupa 5 minute o topesti pe baie de aburi si o adaugi peste murele trecute prin sita. Amesteci bine. 

Mixezi frisca lichida cu 50 g de zahar pudra, apoi adaugi crema mascarpone. Adaugi crema de mure si omogenizezi compozitia apoi o torni peste blat.

 Pentru jeleul de mure, pui gelatina la hidratat in 70 ml de apa rece. Apa (50 ml) o pui impreuna cu murele si zaharul la fiert. Lasi sa fiarba timp de 10 minute, apoi opresti focul. Treci murele prin sita, iar in sucul rezultat, adaugi gelatina (topita in prealabil pe baie de abur). Amesteci bine, apoi torni jeleul peste tort si introduci tortul la frigider pentru cateva ore (sau peste noapte). Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur imprejur, cu un cutit pentru a dezlipi marginile. Mixezi frisca lichida cu zaharul pudra si decorezi tortul dupa imaginatie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lamaie si mure" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Dulciuri cu Georgiana 1

02.02.2017, 08:44

Deliciu !

oanapl 1

02.02.2017, 12:17

Asa e!

miki_a 1

04.02.2017, 22:06

Deosebit și foarte reușit!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort 'noroios' cu ciocolata mud cake