Desert tort cu afine si ciocolata alba

de Gherca Daniela in Torturi, 2 Aug 2021 | 3691 vizualizari

 

Anul acesta de ziua fetitei i-am facut un tort exact cum l-a vrut ea, adica sa fie violet cu alb si cu "papillons"-"fluturi"...a fost atat de fericita si mandra de tortul ei,  nici nu va imaginati :)))
 Tortul a fost senzational, foarte gustos, lejer si usor de facut! :)
Poate va ajuta si va dau o sursa de inspiratie atunci cand trebuie sa pregatiti un tort!

 

INGREDIENTE

  • Blat 24cm:
  • 5 oua mici
  • 1 praf de sare
  • 160 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 80 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • Sirop: (cantitatile in functie de cat de insiropat il doriti)
  • apa
  • esenta de vanilie
  • zahar dupa gust
  • Mousse de afine
  • 300g de piure de afine indulcit (coulis)
  • 4 foi de gelatina
  • 300ml smantana pentru frisca rece+ zahar pudra
  • PS: AM FOLOSIT 600G AFINE CONGELATE + 250G ZAHAR, puse impreuna pe foc pana se topeste zaharul, apoi le trecem prin blender, apoi prin sita. Folosim cat avem nevoie, restul pastram la congelator.
  • Mousse-ul straciatella:
  • 200g ciocolata alba
  • 160ml lapte
  • 2 foi de gelatina
  • 200ml smantana pt frisca
  • 1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker
  • 50gr ciocolata neagra rasa
  • Crema pentru nivelare: Cantitatea este sufucienta pentru un tort de 20cm la 7cm inaltine
  • 60g de unt moale (temperatura camerei)
  • - 250g branza Philadelphia
  • - 150g de zahar pudra
  • Optional: vanilie, colorant
  • In plus:
  • Forme din ciocolata facute cu modele de silicon
  • Toper necomestibil cu fata si fluturii in violet
  • Pudra violet comestibila
  • Macarons facute in casa https://www.bucataras.ro/retete/desert-macarons-cu-vanilie-95574.html
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu afine si ciocolata alba:

Pentru blat:
Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.
Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt si cacaua.
Intr-o tava de 24cm tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia obtinuta, apoi dam la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, apoi il taiem in 3 pe orizontala.
Pentru sirop: 

Incalzim apa cu zaharul si esenta de vanilie pana da un clocot, apoi lasam la racit.

Pentru mousse-ul de afine:

Incalzim piureul de afine, adaugam gelatina hidratata in apa rece, apoi cand ajunge la temperatura camerei, adaugam smantana pentru frisca mixata cu zaharul pudra pana devine aerata si pufoasa.

Omogenizam si turnam imeiat in tava pregatita.

Eu am pastrat cateva linguri pentru culoarea de exterior!!!

 
Pentru mousse-ul de ciocolata straciatella: 
Hidratam gelatina in apa rece.  Laptele il incalzim bine, apoi il turnam peste ciocolata alba rupta bucatele, iar cand s-a racorit punem gelatina si amestecam. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra vanilat pana devine ferma si pufoasa, apoi o amestecam cu ciocolata alba. La final punem ciocolata neagra taiata marunt.

Asamblare:

Intr-un inel de 24cm acoperim cu folie de acetat, punem primul blat, insiropam, turnam mousse-ul de afine, al doilea blat, insiropam, mousse-ul de straciatella, ultimul blat si insiropam.

Dam la rece pana a doua zi.

Pentru crema de nivelare:

Mixam untul moale, adaugam crema de branza, omogenizam si la final zaharul il punem in 3 transe si mixam dupa fiecare. Vom obtine o crema legata si perfecta pentru nivelare.

 

Cand il acoperim, punem un strat foarte subtire, dam la rece 30 min, apoi il acoperim cu restul de crema.

Am pastrat o lingura si am amestecat-o cu crema lasata de la afine si am colorat marginile in violet.

Ornam dupa imaginatie.

Sper sa va inspire!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu afine si ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata cu 2 creme