Blat:
Crema de ciocolata:
Sirop:
Glazura de ciocolata:
Blat: Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare.
Dupa ce s-au intarit, adaugam cate o lingura de zahar si continuam sa mixam pana obtinem o spuma lucioasa.
Adaugam apoi apa rece si galbenusurile amestecate cu uleiul si amestecam usor cu o spatula de jos in sus.
Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt apoi o adaugam peste albusurile batute spuma si omogenizam.
Tapetam o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si putin ulei.
Turnam aluatul, nivelam si dam tava la cuptorul preincalzit pana cand blatul trece testul scobitorii.
Crema de ciocolata si rom: Untul la temperatura camerei se mixeaza spuma impreuna cu zaharul pudra.
200 ml frisca lichida o mixam bine pana se intareste.
Ciocolata o topim la microunde sau pe baie de aburi cu 50 ml frisca lichida, o lasam sa se racoreasca apoi o amestecam cu frisca batuta.
In unt adaugam cacaoa, esenta de rom si mixam bine.
Incorporam apoi cate-o lingura din crema precedenta (de frisca si ciocolata) si tot asa pana terminam.
Dam crema la frigider pana se raceste blatul si siropul.
Sirop: Punem pe foc apa cu zaharul si lasam sa fiarba pana cand zaharul s-a topit, apoi luam de pe foc si adaugam esenta de rom.
Asamblare: Cand blatul de tort s-a racit il taiem in 2 pe orizontala, apoi il mai taiem odata pe mijloc, pentru a obtine 4 foi egale pe care le vom suprapune.
Crema o scoatem de la frigider, o mixam putin, apoi o impartim in 4 parti egale (3 parti pentru umplut tortul si o alta parte pentru ornat marginea).
Pe o tava/platou punem prima foaie, o insiropam bine, intindem o parte de crema, ce-a de-a doua foaie pe care o insiropam si tot asa pana terminam.
Cu crema ramasa imbracam marginea tortului, apoi pregatim glazura de ciocolata.
Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu laptele si untul.
Glazuram tortul cu ciocolata topita, apoi il dam la rece pana la servire.
Pofta buna!
1
Tava folosita de mine are dimensiunea de 38/24 cm.