Tort cu capsune si mousse de cacao

de _Alina_ in Torturi, 28 Mai 2013 | 4169 vizualizari

 

Tot e sezonul capsunelelor si va propun sa profitam la maxim de ele. Este un tort perfect echilibrat, si asta n-am spus-o eu, ci cei care l-au gustat.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua
  • 160 g zahar
  • 170 g faina
  • 36 g cacao
  • 7 g praf de copt
  • 30 g ulei de palmier
  • 45 ml lapte
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 1/8 lgt sare
  • Crema
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 300 g iaurt natural
  • 3 lg zahar
  • 250 g capsune (fara codite)
  • 15 g gelatina granule
  • 150 ml apa
  • Mousse
  • 6 albusuri -la temperatura camerei - de la oua medii (~190 g)
  • un praf de sare
  • 50 g zahar tos
  • 230 g zahar brun pudra
  • 18 g cacao 22% grasime
  • 25 g cacao 11 % grasime
  • Decor
  • cateva capsune proaspete
  • flori de cimbrisor (optional)
  • Sirop
  • 30 ml sirop de salcam amestecat cu
  • 100 ml apa plata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu capsune si mousse de cacao:

  Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.

5. Inglobam uleiul de palmier si laptele in galbenusurile batute.

6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.

7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.

8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute. Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt. Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.

 Crema:

1. Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa pentru 10 min, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic. Este indicat sa o preparati si sa o puneti in smantana amestecata cu iaurt si fructe atunci cand sunteti pe punctul de a asambla tortul.

2. Batem smantana pentru frisca cu  lg zahar pana cand isi tripleaza volumul si capata consistenta.

3. Inglobam cu o spatula iaurtul in frisca batuta. De asemenea punem si capsunele taiate si gelatina dizolvata si amestecam totul cu spatula.

 Mousse de cacao:

1. Punem albusurile intr-un vas de inox, pe baie de aburi si le batem 3 minute cu praful de sare. Adaugam apoi cele 50 g zahar tos si batem continuu 5-8 minute tot pe bain-marie.

2. Luam vasul de pe aburi si incorporam zaharul brun pudra in 4-5 transe, batand pana la dizolvarea completa a fiecarei transe. Batem pana cand albusurile formeaza o spuma tare, ca la bezea.

3. Inglobam in compozitie si cacaoa cernuta in cateva transe.   Eu am folosit telul, dar va recomand cu draga inima sa utilizati o spatula pentru aceasta operatiune, astfel spuma isii va pastra volumul.

 Asamblare:

1. Taiem blatul in 3 felii, doua de 2 cm si una de 1 cm. Felia de 1 cm o vom faramita intr-un bol.

2. Pe un platou punem un inel alimentar reglabil, punem o felie de blat o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop, lasam sa absoarba. Punem apoi 1/2 din cantitatea de crema, blatul faramitat, restul de crema si ultima felie pe care o vom insiropa cu restul de sirop. Introducem in frigider pentru cel putin 1 h.

3. Scoatem din frigider, punem mousse-ul pe blat si introducem din nou in frigider pentru 4 ore (la mine a stat doar 30 min pentru ca ma grabeam, dar voi sa-l tineti cat trebuie). La servire punem capsunele deasupra si florile de cimbrisor pe margine.

Nota!

Eu am avut de parcurs cativa km pana la parintii mei si mousse-ul n-a facut fata... nu mai vorbesc de fii-miu care m-a chinuit tot drumul si mi-a lipit protectia din folie de tort :) si-mi tot explica ca ii place ciocolata si ca tortul e delicios. :))

TIPS-URI

1

Daca aveti de parcurs ceva drum pana la destinatar (cum am avut eu) va recomand sa puneti mousse-ul, capsunile si floricele chiar inainte de servire.

2

In mousse-ul de cacao puteti pune si ciocolata neagra razuita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune si mousse de cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema Stracciatella si capsuni