Tot e sezonul capsunelelor si va propun sa profitam la maxim de ele. Este un tort perfect echilibrat, si asta n-am spus-o eu, ci cei care l-au gustat.
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.
4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
5. Inglobam uleiul de palmier si laptele in galbenusurile batute.
6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.
7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.
8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute. Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt. Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.
Crema:
1. Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa pentru 10 min, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic. Este indicat sa o preparati si sa o puneti in smantana amestecata cu iaurt si fructe atunci cand sunteti pe punctul de a asambla tortul.
2. Batem smantana pentru frisca cu lg zahar pana cand isi tripleaza volumul si capata consistenta.
3. Inglobam cu o spatula iaurtul in frisca batuta. De asemenea punem si capsunele taiate si gelatina dizolvata si amestecam totul cu spatula.
Mousse de cacao:
1. Punem albusurile intr-un vas de inox, pe baie de aburi si le batem 3 minute cu praful de sare. Adaugam apoi cele 50 g zahar tos si batem continuu 5-8 minute tot pe bain-marie.
2. Luam vasul de pe aburi si incorporam zaharul brun pudra in 4-5 transe, batand pana la dizolvarea completa a fiecarei transe. Batem pana cand albusurile formeaza o spuma tare, ca la bezea.
3. Inglobam in compozitie si cacaoa cernuta in cateva transe. Eu am folosit telul, dar va recomand cu draga inima sa utilizati o spatula pentru aceasta operatiune, astfel spuma isii va pastra volumul.
Asamblare:
1. Taiem blatul in 3 felii, doua de 2 cm si una de 1 cm. Felia de 1 cm o vom faramita intr-un bol.
2. Pe un platou punem un inel alimentar reglabil, punem o felie de blat o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop, lasam sa absoarba. Punem apoi 1/2 din cantitatea de crema, blatul faramitat, restul de crema si ultima felie pe care o vom insiropa cu restul de sirop. Introducem in frigider pentru cel putin 1 h.
3. Scoatem din frigider, punem mousse-ul pe blat si introducem din nou in frigider pentru 4 ore (la mine a stat doar 30 min pentru ca ma grabeam, dar voi sa-l tineti cat trebuie). La servire punem capsunele deasupra si florile de cimbrisor pe margine.
Nota!
Eu am avut de parcurs cativa km pana la parintii mei si mousse-ul n-a facut fata... nu mai vorbesc de fii-miu care m-a chinuit tot drumul si mi-a lipit protectia din folie de tort :) si-mi tot explica ca ii place ciocolata si ca tortul e delicios. :))
1
Daca aveti de parcurs ceva drum pana la destinatar (cum am avut eu) va recomand sa puneti mousse-ul, capsunile si floricele chiar inainte de servire.
2
In mousse-ul de cacao puteti pune si ciocolata neagra razuita.