Initial, imi planificasem ca reteta cu nr 300 sa fie tortul pe care il voi face cu ocazia zilei fiului meu. Dar, cum acesta va pleca in vacanta cu colegii, deci vom sarbatori mai tarziu, iar eu am avut un mare chef de gatit si scris retete, o sa va aduc un alt tort, care nu arata el prea bine, dar este delicios.
Crema:
Sirop:
Incepem cu pregatirea blatului. Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu un praf de sare, pana se intaresc. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adagam galbenusurile, uleiul, omogenizam, apoi cernem deasupra faina amestecata cu cacaua. Amestecam usor cu o lingura de lemn sau spatula si turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul preincalzit, pana trece proba scobitorii. Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca, apoi il taiem pe jumatate.
Pentru sirop punem la fiert apa cu zaharul. Cand a dat primul clocot, dam vasul jos si punem cafeaua instant. Lasam siropul sa se raceasca.
Pentru crema, scurgem compotul de piersici.
Intr-o oala cu fundul dublu, frecam galbenusurile cu un praf de sare si zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Intr-o craticioara, incalzim 200 ml sirop de la compotul de piersici si sampania. Turnam amestecul peste galbenusuri, amestecand usor. Punem oala la foc mic si amestecam pana compozitia se ingroasa, fara a fierbe. Intr-o ceasca, punem gelatina la hidratat in 2-3 linguri zeama de compot. Dam crema de oua si sampanie jos si o lasam la racit. In gelatina punem 1-2 linguri crema calda si amestecam energic. Turnam gelatina in crema de oua si amestecam. Mixam fructele din compot si adaugam piureul in crema de sampanie.
Mixam mascarponele, mai intai singur, apoi impreuna cu crema racita. Mixam frisca si o adaugam la compozitie.
Montam tortul in tava in care a fost copt blatul. Asezam mai intai o folie de plastic, apoi o parte din blatul racit. Insiropam blatul, apoi turnam 1/3 din crema. Trecem piscoturile prin sirop si le asezam peste crema, lasand cate putin spatiu intre ele. Turnam inca 1/3 din crema, apoi cel de-al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. Asezam deasupra crema ramasa si dam tortul la rece pana a doua zi.
Pentru decor, mixam frisca si ornam tortul pe margini, apoi, dupa preferinta. Eu l-am ornat cu jumatati de capsuni trase in ciocolata topita la bain-marie, cu putina frisca lichida.