Acest tort este de preferat sa fie preparat atunci cand avem mai multe albusuri ramase de la alte preparate, maioneze, aluaturi, strangem mai multe la congelator, apoi le decongelam si preparam cu ele acest minunat tort.
Multumesc, Buni, pentru asa reteta minunata de tort!!
Preparam mai intai blatul.
Separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste ele.
Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la turatie maxima pana obtinem o bezea tare.
Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul si mixam incet, apoi incorporam treptat si incet faina.
Tapetam un vas rotund cu hartie de copt, sau cu grasime si intindem compozitia de blat in el, apoi dam vasul la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, dar facem si testul cu scobitoarea.
Mai lasam blatul in cuptor 5 minute dupa stingerea focului, apoi il dam la rece.
Eu am folosit un vas cu diametrul de 23 cm.
In acelasi vas preparam si crema.
Dupa ce am ilaturat blatul de tort din el, caramelizam la foc mic 4 linguri de zahar, avand grija sa amestecam cu o spatula de lemn din cand in cand sa se caramelizeze uniform, sa nu se arda prea rau pe alocuri, pentru ca devine amarui.
Dupa ce se lichefiaza tot zaharul, il vom intinde pe peretii vasului, inclinand usor vasul si rotindu-l.
Lasam vasul la rece si preparam bezeaua.
Mixam energic albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam pana cand bezeaua se intareste usor.
Adaugam una cate una, lingurile de dulceata si vom mixa usor pana se uniformizeaza culoarea bezelei.
Eu am cumparat dulceata de trandafiri Raureni si am obtinut o culoare roz intens.
Rasturnam bezeaua peste zaharul caramelizat si racit si vom pune vasul in altul mai mare, in care vom adauga apa fierbinte, astfel incat vasul cu bezeaua sa fie usor scufundat in apa.
Dam vasele la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, iar dupa stingerea focului, le mai lasam in cuptor 15 minute sa se raceasca usor si sa nu se lasa bezeaua la contactul cu aerul rece.
Dupa racirea completa a bezelei, punem blatul peste ea, iar deasupra blatului, platoul si rasturanam cu atentie tortul, apoi inlaturam vasul.
Dam platoul la rece cateva ore, pentru a se insiropa blatul cu siropul de zahar ars, care se va scurge pe toate partile de pe bezeaua cu aroma de trandafiri.
Pentru ornare, mixam frisca pana se intareste si o impartim in doua.
Cu o parte imbracam tortul, iar in cealalta parte adaugam dulceata de trandafiri si cu ajutorul unui posh desenam trandafirii pe partea laterala a tortului, sau dupa imaginatia fiecaruia.
Acest tort a fost pe placul intregii familii si vi-l recomand cu drag!
Este un tort elegant si foarte aromat si sigur va veti incanta musafirii servindu-i cu cate o portie sau chiar doua.
1
Zeama de lamaie adaugata in timpul mixarii albusurilor, ajuta la intarirea mai ferma a acestora. In plus mai amelioreaza si din dulceata zaharului.
2
De regula eu adaug zeama de lamaie, dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar.