O mâncare foarte ușoară și recomandată vara, când e atât de cald, iar mâncărurile mai consistente nu mai par o alegere bună...Tocănița de champignons se asociază foarte bine cu pireul de cartofi, făcut cu unt și cu smântână (nu cu lapte, care îl face apos).
Se curăță ciupercuțele de pielițele de pe pălărioare și de lamele, după care se spală în câteva ape. Pentru a le curăța foarte ușor, se rupe mai întâi piciorușul ciupercuței și se curăță, apoi se taie pălărioara în două și cu un cuțitaș fin se desprinde pielița, de la margine, spre mijloc.
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
După ce ați spălat bine ciupercuțele curățate, se feliază și se pun la fiert cu puțină sare. Apa de la primul clocot se aruncă, se clătesc ciupercuțele încă o dată și apoi se pun peste ceapa călită, cu 3 pahare de apă, să fiarbă înăbușit.
Se amestecă smîntâna cu făina și sarea (foarte puțină, pentru că ciupercuțele sunt deja puțin sărate, de la primul clocot), se subțiază cu puțină apă și când ciupercuțele sunt aproape fierte, se toarnă peste ele. Se amestecă apoi, din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței și după câteva minute se oprește focul de la aragaz și se presară mărarul tăiat.
Se servește cu pireu de cartofi, sau ca garnitură la unele feluri de mâncare din carne.
Pentru pireu, se curăță cartofii, se spală bine, se taie cubulețe și se pun la fiert cu apă care să-i acopere și cu puțină sare. Când sunt fierți, se strecoară de apă, se pasează bine și se amestecă apoi cu untul și cu smântâna. Dacă mai este necesar se mai adaugă sare.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ci doar înmuiați-o puțin, ca să aibă un gust dulce, nu amar.
2
Curățați ciupercuțele și de lamele, pentru ca tocănița să aibă o culoare frumoasă. În caz contrar, ea va avea o culoare închisă, maronie.
3
Este mai bine să feliați ciupercuțele, nu să le tocați. Arată mai bine și simțiți ce mâncați.
4
Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe când veți amesteca făina în smântână. Cine are rețineri în privința făinii de grâu, poate folosi amidon pentru îngroșarea sosului.
5
Nu puneți mărarul decât după ce ați luat cratița cu tocănița de pe foc.
6
În pireul de cartofi, topiți întâi untul, amestecând bine și abia apoi puneți smântâna.