Toamna s-a instalat deja comoda in vietilor noastre, mandra sa ne ofere din bogatiile ei, fructe si legume de sezon. Dovleacul, merele crocante, perele, strugurii si cartofii dulci imi plac cel mai mult din paleta colorata de arome tomnatice.
Mod de pregatire aluat:
1. Intr-un bol mare se amesteca faina si sarea.
2. Se adauga untul si se faramiteaza intre degete impreuna cu faina.
3. Se adauga mierea, apa rece si se framanta din nou cu mana timp de 4-5 minute.
4. Se formeaza o bila si se pastreaza in folie alimentara de plastic pentru 30-35 de minute, la frigider.
5. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, se scoate din frigider si pe o suprafata presarata cu faina, se intinde cu sucitorul, preferabil intr-o forma rotunda. Diametrul aluatului sa depaseasca diametrul tavii cu minim 5 cm.
6. Se aduna pe sucitor si se aseaza peste tava, modeland aluatul dupa forma tavii. Surplusul de aluat se indeparteaza cu un cutit.
7. Aluatul se inteapa din loc in loc cu ajutorul unei furculite.
8. Se pastreaza la frigider pentru inca 15 minute, se decupeaza o hartie de copt de 29 cms si se aseaza peste aluat, presarat cu cateva boabe de fasole.
9. Se introduce la cuptor incalzit la 190 de grade pentru 15 de minute.
10. Se indeparteaza hartia de copt si boabele de fasole si se mai lasa la copt pentru inca 5-6 minute. Se lasa la racit. Intre timp se pregateste umplutura.
Mod de pregatire umplutura:
1. Nucile si fisticul se prajesc la cuptor (200 grade, 5-7 minute) intr-o tava cu hartie de copt.
2. Se amesteca pireul de dovleac, zaharul si condimentele adaugand treptat cate un ou si un praf de sare.
3. Se adauga unt moale, iaurt, extract de vanilie, se amesteca si la final se adauga (optional) o picatura de esenta de bergamota.
4. Se toarna compozitia peste tarta si deasupra se presara cu nuci pecan si fistic.
5. Se reintroduce la cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 35 de minute.
6. Se consuma cu sos de caramel (optional), homemade sau gata preparat din comert.