Iata ca a venit si iarna. Cand e frig afara, imi place sa stau la caldura si sa simt miros de paine proaspata. De data aceasta nu am facut paine, ci o tarta aromata cu ceapa. Asa parca nici nu ma mai deranjeaza vremea rece de afara :).
Drojdia impreuna cu zaharul o dizolvam in putin lapte caldut si o lasam 10 minute acoperita. Intr-un castron cernem faina si facem o gropita in mijloc unde adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam sarea si cimbrul, avand grija ca sarea sa nu intre in contact cu drojdia. Adaugam si restul de lapte caldut si incepem sa framantam. Adaugam apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.
Acoperim castronul si il lasam la loc cald, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).
Intre timp pregatim umplutura.Calim ceapa in untul topit pana devine sticloasa, amestecand continuu. Dam de pe foc si adaugam lingura de faina, amestecam bine, apoi lasam la racit pana cand creste aluatul. Dupa ce a crescut aluatul adaugam ouale batute si smantana lichida. Condimentam cu sare si piper si amestecam pana se omogenizeaza.
Aluatul dospit il intindem in tava unsa cu unt ridicandu-l putin si pe marginea tavii. Eu am folosit o tava cu diametrul de 28 cm. Punem umplutura peste aluat si nivelam.
Carnatul il taiem bucatele si il punem peste umplutura apoi presaram chimen si cateva bucatele mici de unt.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit timp de 30-40 de minute, pana cand marginile se rumenesc frumos.
Se poate servi calda sau rece, alaturi de un pahar de vin rosu.