Cu aceasta tartă delicioasă mi-am răsfăţat musafirii anul trecut, de Sfinţii Constantin şi Elena. Au fost foarte încântaţi atât de aspect, dar mai ales de gust. Cred ca voi repeta experienta si anul acesta!!
Blatul: Se amesteca faina cu zaharul, sarea, coaja de lamaie, ouale si untul rece taiat cubulete. Se poate folosi un robot de bucatarie pentru o mixare mai rapida, insa eu am folosit mainile. Trebuie sa ne miscam foarte repede, pentru ca untul sa nu se incalzeasca de la temperatura mainilor noastre. Astfel ar rezulta un blat elastic si nu unul sfaramicios.
Formam o bila din aluat, o invelim in folie de plastic si o tinem in frigider minim o jumatate de ora. Apoi intindem aluatul si il asezam in tava de tarta bine unsa cu unt, presand cu varful degetelor. Intepam aluatul cu o furculita, apoi asezam peste el hartie de copt, adaugam orez sau fasole in tava si il coacem 20 - 25 minute.
Crema: Amestecam cu mixerul gălbenuşurile cu zahărul, apoi adăugăm amidonul şi am continuăm mixarea pentru câteva secunde.
Separat am pus într-o crăticioara laptele la încalzit. Am adăugat în el păstaia de vanilie, despicată pe mijloc şi seminţele din ea adunate cu lama cuţitului. Am lăsat pe foc până cand laptele s-a infierbântat, însă fără a atinge punctul de fierbere. Apoi am adăugat laptele puţin câte puţin peste gălbenuşuri, mixând continuu.
Am pus crăticioara pe aragaz, la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn. Când a căpătat consitenţa unei budinci, oprim focul si adăugăm untul. Amestecăm până acesta se topeşte.
Lăsăm crema să se racească, iar când mai este doar puţin calduţă o turnăm în aluatul de tartă copt. Aşezam deasupra felii de capşune şi lăsăm la frigider câteva ore sau cât rezistaţi ispitei. Em am lasat-o peste noapte, iar crema a fost de nota 10.
Peste capşune, puteti adăuga miere sau gelatina. Eu am preferat s-o las simplă!
Enjoy!!!