O supă simplă și ușoară, numai bună pentru zile călduroase, căreia i-am adăugat o oarecare consistență cu niște zdrențe de ouă, din care nu am mai făcut de mult timp. Și pentru ca zdrențele să fie mai consistente, am adăugat făină în compoziția lor...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de supă, de 4 litri.
Se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie absorbantă, se taie mărunt și se înmoaie puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă.
Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se pun la călit peste ceapă.
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, după care se pun la fiert în oala cu legume. Când toate legumele au fiert, se adaugă în oală ceapa și roșiile călite, cu tot cu ulei și se mai lasă supa la fiert.
Între timp, se sparg cele două ouă într-un castronel, se bat bine cu sare și cu cele două linguri de făină, iar când amestecul s-a omogenizat și este de consistența smântânii, se toarnă încet, în fir care se prelinge, cu lingura, în oala cu supă, care fierbe.
Se mai lasă supa pe foc încă un clocot-două, se condimentează cu sare și piper și apoi se oprește focul de la aragaz. Se presară verdeața și se acoperă oala cu un capac. După un sfert de oră, supa poate fi servită.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară.
2
Puneți întâi la fiert morcovii și pătrunjeii și apoi cartofii.
3
Alegeți cartofi roz, care rămân întregi la fiert. Cei albi sunt sfărmicioși.
4
Nu fierbeți legumele mai mult decât este cazul, pentru că se pot terciui și își pierd gustul lor natural, prin fierbere îndelungată.
5
Zdrențele de ouă pot fi făcute și fără făină, dar eu le-am preparat așa pentru un plus de consistență.
6
De regulă, această supă se mănâncă fără pâine.