Avantajul de a trai intr-un orasel este ca mergand la piata poti sa cumperi legume proaspete de la mici producatori agricoli . Cand am vazut gulioarele fragede pe taraba la nenea din Mihai Viteazul mi-am zis ca e vremea ca acestea sa se umple si sa aterizeze intr-o supa . Bineinteles cu smantana ca asa ii sta bine unei supe din Ardeal . Am invatat sa prepar aceasta supa de la mama mea , si cum nu mai o facusem demult timp , pentru conformitate am sunat-o pe matusa . M-am bucurat sa constat ca modul de preparare era identic .
Se curata si se spala legumele .
O ceapa taiata marunt si morcovul rondele se calesc usor in ulei, intr-o oala si se adauga 3 l apa si putina sare .
O ceapa taiata marunt se caleste in tigaie cu orezul pana devine sticloasa. Se trage tigaia de pe foc si se amesteca cu carnea, sare, piper, pasta ardei, codite de ceapa verzi si ou.
Guliile curatate se scobesc cu ajutorul unei lingurite si se umplu cu compozitia din carne. Presarati putina faina pe deasupra guliilor umplute .
Puneti guliile umplute in oala ce clocoteste si dati focul la jumatate .
Daca a mai ramas compozitie de carne formati mici perisoare pe care le puneti la fiert .
Fierbeti supa 30 minute la foc potrivit (daca clocoteste prea tare este risc de a se "goli" guliile.
Dregeti supa cu smantana diluata cu zeama calda si serviti cu marar si cimbru verde .
1
Guliile le puteti scobi cu ajutorul unei lingurite. Doar sa fie de inox ,, adevarat '' sa nu se indoaie :)))
2
Pentru ca gulia contine multa vit C nu e nevoie a se acri suplimentar .
3
Se pot prepara si scazute . In acest caz folositi mai putina apa si la smantana adugati o lingura de faina alba .