Lintea se spala bine in cateva ape.
Punem la fiert - in doi litri de apa cu sare - telina si pastarnacul , taiate bucati mai mari. Cepa, morcovul si ardeiul gras le tocam nu foarte marunt si le calim putin in 2-3 linguri cu ulei, apoi le adaugam peste celelalte legume care fierb, lasand in continuare la foc mic, pana ce toate legumele se inmoaie.
Se adauga pasta de rosii si lintea spalata si scursa , lasandu-se pe foc inca cca 10 minute, ca lintea sa se fiarba bine.
Se strecoara legumele si se paseaza la blender, amestecandu-se apoi cu supa in care au fiert.
Adaugam o lingurita de chimen.
Radem cascavalul , curatam de seminte un ardei iute si le mixam in blender impreuna cu o cana de supa in care au fiert legumele, apoi amestecam totul cu supa crema. Punem oala sa mai clocoteasca 2-3 minute , apoi putem servi supa simpla, sau cu smantana.