Am făcut zilele trecute o supă ușoară și tare bună, cu ce ingrediente aveam în casă, pentru că soțului meu, dacă nu-i dai supă/ciorbă/borș este ca și cum n-ar mânca nimic. Dacă n-ar fi tăițeii cu ouă, adăugați pentru îmbunătățirea gustului și pentru o mai mare consistență, ar fi chiar de post. De obicei, în supe fierb ceapa întreagă (și usturoiul) și la sfârșit le recuperez și le arunc. Acum, inițial aș fi vrut să o fac chiar dietetică, fără să prăjesc ceapa, dar atunci chiar ar fi fost o supă ca de spital...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Cînd se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi se adaugă și usturoiul) în ulei suficient și la foc mic, numai până se înmoaie.
Se spală roșia, se curăță de coajă și de semințe, se taie cubulețe și se călește la foc mic, în tigaie, cu celelalte legume.
Cât timp legumele stau la călit, la foc mic, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în supă, unde rădăcinoasele sunt aproape fierte.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.
După două-trei clocote, se adaugă în oală legumele călite, se mai completează cu apă caldă și se mai lasă oala cu supă la fiert, la foc mediu, încă un clocot.
Între timp, se fierb tăițeii, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare, se clătesc, se scurg și se adaugă în supă.
După două-trei minute se condimentează supa, după gust, cu sare și piper, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu sunt sfărâmicioși.
3
Adăugați cartofii în supă când celelalte legume sunt aproape fierte.
4
Când este cazul, adăugați apă caldă/fierbinte, ca să nu opriți supa din fiert.
5
Presărați pătrunjel tocat, după ce ați luat oala de pe foc.
6
Serviți supa, după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute, cu capacul pus pe oală.