Pentru că a adus soțul de pe munte o primă tranșă de urzici proaspete de anul acesta, am și făcut din ele două feluri de mâncare și putem spune deja că sezonul trufandalelor a început...Supa cremă de urzici este foarte bună și sănătoasă. Se face destul de ușor și i se pot asocia crutoane simple, sau picante. De data aceasta am asociat smântână (deci preparatul nu este de post!) și ouă poșate, ceva mai legate, ”cleioase” cum sunt numite în popor, cu gălbenușul ușor închegat. Astăzi am mâncat din ea prima dată și pot spune că a fost tare bună...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă cremă.
Urzicile se aleg, se curăță, se spală în 4-5 ape și apoi se opăresc 2 minute cu apă clocotită sărată. Apoi se scot cu o paletă și se pun la fiert în apă clocotită. Când sunt fierte, se strecoară și se lasă în așteptare, să se răcească, iar apa în care au fiert se poate păstra pentru folosire.
Legumele se curăță, se spală, se taie în felii/bucăți mai mici (ca să fiarbă mai ușor și se pun la fiert cu apă și 1/2 linguriță de sare. Când este cazul, se completează cu apă caldă.
Între timp se curăță ceapa și usturoiul se spală, se zvântă și se mărunțesc. după care se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devin transparente. Mai întâi se călește ceapa și la urmă se adaugă și usturoiul mărunțit.
Când legumele au fiert, se strecoară de zeamă, care se păstrează, pentru a subția supa cremă.
Se dau prin blender legumele și urzicile fierte, odată cu cele călite (ceapa și usturoiul). Se subțiază supa cremă cu zeama în care au fiert legumele și se mai dă la foc mediu pentru unul-două clocote. Se condimentează cu sare și piper și apoi se ia oala de pe foc.
Se servește cu smântână, crutoane (simple sau picante) pregătite în prealabil și cu ouă poșate fierte 4 minute în apă clocotită cu sare și oțet, atât cât să devină ”cleioase”.
1
Spălați foarte bine urzicile, în 4-5 ape, ca să nu mai rămână pământ între frunze.
2
Păstrați zeama în care au fiert urzicile (și cea în care au fiert legumele) pentru a subția supa cremă.
3
Dacă nu aveți blender, pasați legumele și dați-le printr-o sită deasă.
4
Fierbeți 4 minute ouăle în apă clocotită cu sare și oțet, pentru ca gălbenușurile să fie puțin ”cleioase”.
5
Preparați ouăle poșate atunci când serviți supa cremă.