Facusem demult o pasiune declarata pentru Stollen, imi plac combinatiile de fructe confiate cu aluatul dulce si aromat al cozonacului nemtesc, m-a vrajit din prima clipa. Incredibil de gustos este cu branza de vaci, prune uscate si stafide, presarata la final cu zahar pudra cu aroma de vanilie si scortisoara. De ceva vreme, Lidl ne ademeneste cu variate arome de Stollen si pentru ca nu sunt adepta dulciurilor industrializate, mi-am luat inima in dinti si am copt propriul meu Stollen, aromat asa cum imi place mie, condimentat putin cu scortisoara, partial din faina integrala si imi place nespus de mult ca nu trebuie dospita neaparat ci se poate coace si cu praf de copt, sau cel putin cozonacul meu nemtesc de asta a avut parte si nu s-a plans nimeni de el, din contra.
1. Faina se cerne si se amesteca cu praf de copt si sare.
2. Se adauga scortisoara si se amesteca.
3. Branza de vaci se scurge de surplusul de lichid si se amesteca cu stafidele si prunele uscate.
4. Se adauga coaja de portocale, untul la temperatura camerei si zaharul brun, vanilia si se amesteca pana se incorporeaza ingredientele.
5. Se omogenizeaza amestecul de branza de vaci cu faina si se framanta pana se obtine un aluat.
6. Se formeaza un aluat de aproximativ 5 cm grosime de forma ovala sau cat permite lungimea tavii si ingusta de 10 cm.
7. Se modeleaza prin apasare din fata inspre inapoi, dupa care se aduc partile laterale peste aluat si se apasa in jos, usor.
8. O parte a aluatului se apasa mai jos, cealalata jumatate ramanand usor mai sus, astfel va capata dupa coacere acea forma specifica stollenului.
9. Se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 60-70 de minute pana se rumeneste.
10. Se scoate din cuptor si imediat se unge cu unt topit dupa care se presara cu mult zahar pudra aromat cu vanilie si scortisoare.
1
Pentru a intelege mai corect mecanismul de framantare, vizualizati videoclip-ul alaturat care pe mine m-a ajutat foarte mult: http://www.youtube.com/watch?v=T93FWFDIseU (cam de la minutul 1:30).