Mere,scortisoara si sirop,simplu si bun.....
Foile de placinta le lasam la dezghetat.
Apa si zaharul le punem la fiert sa scada pana ramane cca 80 ml lichid, lasam la racit.
Pregatim merele. Le curatam de coaja si le radem pe razatoarea cu gauri mari. Stoarcem merele rase de zeama, le punem intr-o cratita cu 150 g zahar, 2 pliculete cu zahar vanilat si le calim. Cand sunt aproape gata calite adaugam scortisoara. Le lasam sa se raceasca, pana pregatim foile.
Intindem pe blatul de lucru cate doua foi una peste alta, suprapunem alte doua foi cam 5-6 cm si tot asa pana asezam toate foile, adica 4 bucati duble, adica in total 8 foi de palcinta. Topim untul si ungem fiecare foaie in parte, apoi asezam merele calite intinse pe lungimea foilor si pe latime cca 10 cm, cum se vede in imagini. Apoi incepem sa rulam usor tot sulul, cu atentie sa nu rupem foile.
Ungem o tava de ceramica cu diametrul de 26 cm, formam o spirala din sulul format,ungem cu restul de unt, cu o frigaruie intepem spirala din loc in loc si dam tava la cuptorul preincalzit pentru cca 40 min, la foc moderat. Cand incepe sa se rumeneasca scoatem tava si turnam siropul peste placinta, mai lasam la cuptor cca 10 min.
1
sub tava cu placinta am asezat un vas cu apa,sa nu se arde placita pe fund.