Din pacate abia acum mi-am facut timp sa postez reteta...Aluatul poate fi folosit cu succes si la placinta cu branza ("Poale-n brau") si spun asta pentru ca am probat. ;) Au fost primii mei sfintisori si cu siguranta nu ultimii ;) Au iesit asa de pufosi incat m-au convins ca sunt cei mai buni.Reteta e luata de pe www.bucatariairinei.ro.
Am cernut faina, am facut o gaura in mijloc si am pus drojdia (dizolvata in 2 linguri de zahar si 2 linguri de lapte), sarea,zaharul,zaharul vanilat, ouale si coaja de citrice. Am inceput sa framant turnand putin cate putin din laptele cald.
Cand incepe sa se formeze aluatul, se incorporeaza si untul topit.Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut la loc cald aprox. o ora.
Eu nu am impartit aluatul in parti egale, ci am luat cu mana cate o bucatica si am rulat pana s-a format un snur lung pe care l-am indoit,apoi l-am impletit in doua si am unit capetele pana a iesit un colac.Am rasucit colacul si astfel a luat forma de cifra 8.
Mie mi-au iesit 11 mucenici mari, dar daca ii faceti mai mici,vor iesi mai multi. Se acopera cu o folie si se lasa la crescut inca 30 minute.
Preincalzim cuptorul la 180 g si coacem sfintisorii (unsi cu ou) pentru 30-35 min pana cand se rumenesc frumos. Imi pare rau ca nu i-am fotografiat imediat cand i-am scos din cuptor. Aratau demential, iar de miros, nici nu vreau sa mai vorbesc :)) .I-am uns cu miere si am presarat nuca macinata din abundenta.
1
Mie nu imi plac insiropati, dar pentru amatori, se pot insiropa dupa preferinta.