Minunate, doar incercati reteta si nu veti regreta
Tocam marunt ceapa, busuiocul si patrunjelul. O parte din usturoi se sdrobeste cu lama cutitului si restul se taie felii, eu am pus vreo 6 catei foarte mari, cu cat mai mult cu atat mai bine. Cateva rosii le-am taiat in jumatati si restul le-am lasat intregi. Mai intai alegem din saculet doar scoicile inchise sau foarte putin intredeschise, restul se arunca. Dupa care trebuiesc curatate foarte bine sa nu mancam nisip. Le scoatem mustata aceea printr-o miscare dute vino, le frecam putin cu un burete si apoi eu am folosit unghiutele ca sa indepartez orice urma de nisip de pe ele. Se pun intr-un lighean cu apa rece si se clatesc un pic, nu se tin foarte mult in apa pt ca se desfac, dupa care se pun in strecuratoare. Incalzim o tigaie mare sau o oala de ciorba. Punem ulei de masline din abundenta ca sa fie suficient pentru a cali ceapa nu a se inabusi. Calim mai intai usturoiul 1-2 min dupa care adaugam ceapa si o parte din patrunjel. Rasnim sare si piper si dupa ce am calit ceapa urmeaza si rosiile. Dupa cateva minute punem fructele congelate. Urmeaza scoicile si putina verdeata. Amestecam mereu cu grija sa nu le scoatem din cochilie. Dupa ce s-au mai deschis scoicile punem vinul, vreo 80 ml si dam focul tare pana incepe sa fiarba. Cand nu mai miroase a vin inseamna ca s-a evaporat complet si scoatem doar scoicile pe o farfurie. Punem in tigaie pasta de rosii, apoi busuioc si patrunjel. Amestecam si gustam sosul daca mai trebuie sare. Eu pun cate o lg de bulion, amestec si daca nu e suficient mai pun. In acelasi timp fierbem pastele : punem apa la fiert cu busuioc uscat, la fiecare 100 gr paste folosim 1 l apa si 1 lgt rasa de sare (7 gr) deci la 250 gr paste punem 2 l si 1/2 apa si cand clocoteste punem sare vreo 18 gr si apoi pastele. Amestecam putin in ele si lasam sa fiarba 5-8 min cat scrie pe cutie, sa iasa al dente. Chiar daca nu sunt foarte fierte se mai gatesc putin si cu sosul. Le gustam apoi ca sa le verificam. Scurgem pastele si le punem fierbinti in tigaia cu fr de mare, cand e gata sosul de rosii ar trebui sa fie fierte si pastele ca sa le punem imediat. Le mai gatim 3-4 min in sos sa-si ia gustul. Servim alaturi de scoici si vin alb. Pun o parte din verdeata la calit cu ceapa, in timpul gatirii peste fructele de mare si la sfarsit ca sa ramana si verde. Eu am pus mai mult vin, vreo 200 ml si am mai scos cu polonicul din zeama imediat ce am scos scoicile ca sa nu iasa ciorba. Aceea zeama e grozava, o supa din fructe de mare, la reteta de scoici la tigaie cu usturoi si vin inmuiam paine si mancam langa scoici. Pozele nu sunt grozave, deabea am apucat sa fac la ce pofta aveam...