Nu ne plac mâncărurile tari, uscate, fie că este vorba de carne, sau de legume, așa că mă interesează mult sosurile, care dau savoare oricărui preparat și-l fac mult mai bun. De aceea nu ezit niciodată să consult o cărticică despre sosuri, cărticică pe care o am de mult timp în bibliotecă.
De această dată am făcut un sos din iaurt gras (sau smântână) cu usturoi și mărar, sos pe care l-am asociat foarte bine, atât cu legume (cartofi și dovlecei) cât și cu carne. Și de fiecare dată, fac o cantitate suficientă, nu doar cât să mâzgălească farfuria, ca în restaurantele mari...
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se dau pe răzătoarea mică sau se mixează fin.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă, se toacă și se lasă în așteptare.
Se adaugă uleiul de măsline în usturoiul răzuit și se mixează, până ce rezultă o pastă (mai mult sau mai puțin fină).
Se încorporează iaurtul în această pastă de usturoi, puțin câte puțin și după ce amestecul devine omogen, se condimentează după gust, cu sare și piper.
La urmă se adaugă mărarul, se omogenizează și sosul se dă la frigider pentru câteva ore, pentru ca usturoiul și mărarul să-i dea gustul lor.
Se servește rece, cu legume la grătar, sau cu carne.
1
Răzuiți sau mixați fin usturoiul.
2
În loc de iaurt gras, puteți folosi smântână (dar care să nu fie apoasă). Eu prefer să-l fac cu smântână, de cele mai multe ori.
3
Pregătiți din timp mărarul tocat.
4
Condimentați sosul după gust, cu sare și piper.
5
Lăsați sosul la frigider câteva ore, înainte de servire.
6
Sosul este foarte bun și a doua zi, dacă rămâne, dar trebuie păstrat la frigider.