Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa
Urzicile sunt ideale pentru o cura de primavara, deoarece sunt detoxifiante si pline de vitamine. Ele sunt capabile să echilibreze sistemul de apărare al organismului și să elimine starea de anemie. Regăsim urzicile în tot felul de preparate cum ar fi supa de urzici, chiar si un sos gen pesto și bere de urzici iar la irlandezi, în omlete, pâine și pizza, alături de ricotta și ulei de măsline infuzat cu usturoi. Piureul de urzici cu usturoi este foarte sănătos și este o mâncare de post.
Deoarece pot fi găsite o perioadă relativ scurtă din an, putem păstra urzici, pentru iarnă, prin congelare. După curățare și spălare, urzicile trebuie opărite și scurse. Se pun apoi în pungiși se congelează, iar când vrem să le pregătim, le punem la fiert așa congelate (precum spanacul).
Ingrediente pentru Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa:
Cum se prepara Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa:
Pregătirea urzicilor
Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală bine, într-un vas mare umplut cu apă, pentru a înlătura nisipul și alte impurități. Apoi se scot cu o spumieră sau cu mâinile într-o tavă.
Atenție! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se adună nisipul și pământul!
Se mai repetă încă o data spălarea urzicilor, eventual într-o strecurătoare mare, în tranșe, lăsând apa să curgă, preț de câteva secunde, pentru a ne asigura că sunt curate.
Prepararea piurelui de urzici
Într-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apă, cu puțină sare. Când apa clocotește, punem urzicile și le îndesăm încontinuu în apă, ca să nu se ridice la suprafață. Le fierbem cca. 10-15 minute, la foc mic.
Scoatem urzicile cu o spumieră și le punem într-o strecurătoare. Păstrăm apa în care au fiert. Când s-au răcit, le tocăm cât mai mărunt (sau le mixăm cu blenderul) și le punem într-o tigaie sau cratiță, în care am prăjit ceapa (tăiată foarte mărunt), în prealabil, în ulei. Amestecăm bine, cu o lingură de lemn, adaugând din apa in care au fiert urzicile (luăm apa cu un polonic, de deasupra, pentru a nu lua și din eventualele impurități care s-au adunat pe fundul oalei), dacă este nevoie. Piureul de urzici se va umfla ușor și va deveni pufos.
Omogenizăm făina cu puțină apă în care au fiert urzicile având grijă să nu fie gogoloașe. Turnăm făina peste urzici, amestecăm bine și mai lăsăm să fiarba, pe foc mic, cateva minute, până ce se îngroașă piureul.
Oprim focul, potrivim piureul de urzici de sare și încorporăm usturoiul pisat sau dat prin răzătoarea mică. Cine dorește, poate pune și puțină boia și/sau piper, după gust. Mie personal îmi place să pun.
Serviți piureul de urzici cald sau rece, cu mămăliguță sau pâine prăjită.
Cui îi place, poate să bea zeama rămasă de la fiert deoarece este foarte bună!
Poftă bună!
O mancare ieftina si buna este si Orez cu urzici la cuptor, dar trebuie sa incercati si Mancare de urzici frecate cu malai, este delicioasa.
Pentru perioada postului va recomandam si Tarta cu verdeturi de primavara-reteta de post
1
Cine dorește, poate servi piureul de urzici cu ouă ochiuri (ouă prăjite în ulei) sau ouă poșate (ouă fierte în apă), dar atunci nu mai este de post.
2
Puteți servi piureul de urzici cu mămăliguță sau pâine prăjită.
3
Puteți să nu mai puneți și ceapă la piureul de urzici. În acest caz, urzicile tocate/mixate le puneți direct în ulei încins, în prealabil.
4
Dacă vă place, puteți să puneți boia de ardei și/sau piper.
5
Când spălați urzicile, scoateți-le cu o spumieră sau cu mâinile pentru a împiedica nisipul și pământul să rămână pe urzici. În acest fel, eventualele impurități vor rămâne pe fundul vasului.
6
Puteți să beți zeama rămasă de la fiert, deoarece este foarte bună.