Va marturisesc de la bun inceput, a fost prima data cand am facut sirop de trandafiri.
Nu ar fi fost o alegere voluntara, insa in gradina mamei soacre, creste un trandafir atat de parfumat, incat m-am lasat cucerita de parfumul lui.
Am trecut la treaba, am spalat petala cu petala, am inspirat parfumul lui natural. Si in final, i-am "transferat" aroma intr-un sirop foarte gustos.
Rupem si spalam petalele de trandafir. Le punem intr-o oala mare. Adaugam 3 l apa. Punem la fiert. Lasam sa fiarba. O sa vedeti ca petalele isi pierd culoarea, transferandu-se asupra lichidului. Scurgem apa de flori, adaugam zaharul si amestecam cu o lingura. Punem la loc, pe foc si lasam sa fiarba.
Despicam o pastaie de vanilie, scoatem cu atentie semintele si le punem peste sirop. Lasam sa fiarba la foc mediu, cam o ora, o ora si jumatate. O sa vedeti ca siropul incepe sa capete consistenta. Dupa ce a fiert suficient, dam deoparte si lasam un pic sa se raceasca, apoi il transferam in recipiente de sticla si depozitam la rece.
1
atentie! exista un soi de trandafir extrem de parfumat, special pentru conservat, ex. dulceata, sirop). Nu folositi trandafiri olandezi :)))))