"retete de post creative").Salut, avand in vedere ca a inceput postul o sa fac o poza la inceput oalei de 8 kg in care au fiert cele 90 de sarmale, apoi o sa fotografiez si o farfurie cu sarmale pentru juriu. Fac poza oalei cu sarmale ca sa nu existe dubii referitor la reteta mea.
Sunt delicioase şi nu s-au desfăcut. Sunt multi care se feresc să facă sarmale de post în frunză de varză pentru că nu le reuşesc şi rămân moi (fleşce) după fiert.
Pregătim umplutura astfel:
Ceapa se curăţă de coajă, se spală apoi se taie mărunt. Morcovul se curată, se taie cotorul, se spală iar apoi se dă prin răzătoare.Ciupercile se scurg de zeamă şi se toacă mărunt. Granulele de soia se fierb cca 4 minute iar apoi se scurg de apă. Mărarul se spală şi se toacă mărunt pe un fund de lemn. Orezul se spala, se scurge apa, apoi se pune apa ca sa-l acopere şi se lasă aşa pentru câteva minute.Toate ingredientele pregatite se tin in boluri separate.
Într-o tigaie înaltă (pentru a încăpea toată umplutura)se pune uleiul şi se căleşte ceapa. Apoi adăugăm morcovul, ciupercile si soia şi se căleşte în continuare la foc mic. Ulterior adăugăm orezul şi amestecăm până umplutura se omogenizează şi adaugăm o ceaşcă de apă, dacă este nevoie. Călim în continuare timp de 8-10 minute şi amestecăm din când în când. Se ia tigaia de pe foc şi se lasă umplutura sa se răcescă. După ce s-a răcit se adaugă 2 linguri din bulionul de ardei , grişul, sarea, piperul, mărarul verde tocat şi boiaua dulce. Se amesteca bine, se gusta şi se adaugă sare şi piper după gust. Daca umplutura nu este consistentă se mai adaugă o ceaşcă de griş şi se amestecă din nou până la omogenizare.
Pregătim foile de varză astfel:
Se aleg frunzele de varză, se taie cotoarele şi se aşează unele peste altele.
Se rulează sarmalele. După ce am terminat de rulat sarmalele le pregătim pentru fiert.
Pentru a nu se lipi, pe fundul oalei în care urmează să fierbem sarmalele punem bucăti dintr-o farfurie spartă (pentru că nu avem lăstari de vie), spălate în prealabil, le acoperim cu resturile de frunză de varză şi începem să aşezăm sarmalele în picioare sprijinite de peretele oalei şi continuăm până se închide cercul şi completam primul rând, apoi continuăm cu al doilea rând şi tot aşa. Nu uităm ca în tot acest timp să le numărăm să ştim câte porţii avem. Eu am făcut 90. Când am terminat de aşezat primul rând de sarmale, punem o lingură plină de bulion din ardei (o întindem uniform peste toate sarmalele de la rândul respectiv) şi tot aşa la al doilea rand, la al treilea...iar la final, la ultimul strat punem două linguri de bulion din ardei. Adăugăm apă până se acoperă în totalitate sarmalele şi un deget peste. În timpul fierberii, verificăm şi mai adăugăm puţină apă dacă este nevoie. După ce au fiert o oră, mai completăm cu puţină apă daca este nevoie şi introducem oala pentru o jumătate de oră la cuptor. Poftă bună ! Sper să vă iasă ca ale mele.
1
Sarmale de post, soia, ciuperci"retete de post creative").