Deși originea sarmalelor este încă disputată de multe țări, străinii care au îmbucat din ele recunosc sarmalele ca fiind un preparat pur românesc. Totuși, sarmalele se pot prepara din multe ingrediente. Pot fi umplute cu carne proaspătă sau afumată ori pot fi umplute cu soia sau legume. De unde provine fiecare rețetă?! Sper să se deslușească acest mister odată... :)
Sarmalele noaste ( pentru că Dăniloiu a contribuit din nou la prepararea acestora ) au fost de post și spun ”au fost” pentru simplul fapt că dintr-o oală plină, după o masă în familie, au mai rămas vreo zece. :)
Frunzele de varză se opăresc în apă cu oțet și sare. Li se taie nervura principală sau se bat ușor cu un ciocan pentru carne.
Ceapa se călește, se adaugă morcovul ras pe răzătoarea de mere, apoi gogoșarii și ciupercile tăiate cuburi. Se acoperă cu un capac și se lasă să se pătrundă timp de 15-20 de minute.
Păsatul și orezul se spală bine într-o sită, până ce apa rămâne curată. Când sucul lăsat de ciuperci a scăzut, se adaugă trei sferturi din bulion, apoi păsatul împreună cu orezul scurse bine de apă.
Toate acestea se amestecă bine și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10-15 minute până obținem o compoziție destul de compactă pentru a o folosi ca și umplutură. O luăm de pe foc, adăugăm uleiul rămas și condimentele, apoi omogenizăm și ne apucăm să umplem sarmalele.
Pe fundul unei oale vom pune crenguțe de cimbru și mărar. Așezăm peste ele un strat de varză tăiată mărunt, apoi așezăm sarmalele. Adăugăm peste ele restul de bulion și completăm cu apă. Le lăsăm să fiarbă acoperite, la foc mic, timp de aproximativ 2 ore și jumătate.
Poftă bună, dragilor!
1
Dacă sunteți adepții preparatelor din carne, atunci puteți adăuga în umplutură bucățele de afumătură.
2
Dacă aveți la îndemână o oală de lut sau din fontă, nu ezitați s-o folosiți, Gustul va fi unul special.