Aceasta reteta de prajitura o am de la vecina surorii mele,nu am facut-o tare de mult si nu mai tineam minte dimensiunea tavii pentru ca sa pot sti cita materie prima trebuie sa folosesc,asa ca am mers la "bijbiiala", vorba vine fiindca tava mea este mare 45./35 . Am mers pe reteta originala si la final trebuia sa mai coc un blat,fiindca reteta este pentru tava mica.Este o prajitura delicioasa . Denumirea cred ca vine de la faptul ca atunci cind prajitura este buna pentru taiat ,zice in reteta ca trebuie taiata cu o forma rotunda . Eu am ramas la varianta clasica de patrat sau dreptunghi pentru ca prima data cind am facut-o am respectat intru totul reteta si taind-o cu o forma rotunda am pierdut mult din prajitura (adica au ramas multe coturi ca de mincat s-a mincat si asa )
Se separa ouale alulbusul de galbenus, punem albusul intr-un castron cu cele 10 linguri de apa si un virf de cutit de sare si mixam bine pina albusurile devin spuma tare.
Apoi adaugam galbenusurile
Se mai mixeaza un picut pina se incorporeaza bine ,apoi adaugam 300 gr. zahar treptat si zaharul vaniliat si mixam in continuare pina devine o compozitie cremoasa albicioasa.
Faina o amestecam cu praful de copt si lingura de cacao si o incorporam in compozitie mestecind usor cu o lingura de lemn de jos in sus Intr-o tava 24/20(mica) unsa si tapetata cu hirtie de copt punem compozitia si dam la cuptorul incins in prealabil la180 grade.
Lasam pina marginile prajiturii se dezlipesc de tava si trece testul scobitorii.
Lasam sa se racceasca si intre timp ne apucm sa preparam CREMA
Se pune laptele la fiert cu 200 gr zahar si un plic zahar vaniliat.
Intr-un castronel desfacem praful de budinca si-l incorporam cu 100 ml de lapte rece.
Cind laptele clocoteste se pune budinca si se lasa sa dea un clocot.
Luam la o parte lasind-o sa se raceasca putin mestecind din cind in cind, ca sa nu prinda scoarta deasupra.
Cind este doar putin calduta (nu trebuie sa se raceasca de tot ) adaugam cubul de rama si mixam foarte bine pina devine spumos.
Taiem blatul in doua si punem crema, lasind o cantitate mica sa punem deasupra prajiturii,peste care punem nuca de cocos sau nuca macinata, cum doriti sau chiar ciocolata rasa (originalul este cu nuca de cocos ).
Lasam 5-6 ore sa se inmoaie (sau chiar putem lasa pina a doua zi ).
Apoi o taiem dupa preferinta si fiecare bucata de prajitura o tavalim (lateralele) prin cocos.
Este super buna.
Pofta mare :)
1
Eu am facut intr-o tava mare asa ca am dublat cantitate
2
Sa nu va speriati caci blatul iase putin mai tare ca si pandispanul obisnuit dar se inmoaie foatrte bine cu crema si din acest motiv si tehnica de preparare este asa ..