Astazi va servesc cu Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna.
Nu va spun cum se intrepatrund gusturile in straturile fragede si dulci ale prajiturii. Este o prajitura spornica si economica. Desi pare migaloasa, merge treaba destul de repede. Eu am folosit untura la foi, dar puteti folosi si unt, doar ca ceva mai mare cantitate.
Daca va face cu ochiul aceasta Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna, iata care sunt ingredientele: faina, oua, untura, zahar, lapte, gris, unt, gem de prune.
Iata cum se prepara Prajitura cu foi si gem de prune:
Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu un mixer, apoi se adauga faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu.
Nu folositi toata faina odata, e posibil sa intre mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar bine inchegat. Se pune la frigider pentru o jumatate de ora.
Aluatul se imparte in 4 portii egale. Se intind 4 foi subtiri, dreptughiulare, cu dimensiunea 22 x 18 cm.
Fiecare foaie de aluat se inteapa cu o furculita.
Foile se coc la 160 grade C, timp de 6-7 minute. In functie de intensitatea fiecarui cuptor, e posibil sa fie nevoie de 1-2 minute extra. Foile sunt coapte cand devin usor rumene. Se scot si se lasa la temperat pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor.
Laptele si grisul se amesteca intr-un vas, apoi se pune totul pe foc si se amesteca pana ce compozitia devine fiarta si legata. Se adauga zaharul si se mai lasa cateva minute la fiert.
Se ia de pe foc, se adauga untul cuburi si nuca de cocos. Crema trebuie sa fie fina si omogena.
Intr-o tava de dimensiune ptrivita, se pune hartie de copt.
Se asaza prima foaie, se toarna jumatate din cantitatea de crema. Se asaza a doua foaie si se preseaza usor. Se unge cu gemul de prune si se preseaza usor cu cea de-a treia foaie peste care se toarna restul de crema. Se incheie cu a patra foaie, se presara putina nuca de cocos si se preseaza usor. Se acopera cu alta hartie de copt si se pune deasupra un tocator din lemn (sau altceva) care sa tina prajitura presata. Se tine la rece pana a doua zi.
A doua zi, se portioneaza si se serveste. Este o prajitura foarte frageda si gustoasa.
O alta prajitura buna este si Prajitura cu foi cu bulion, frageda si gustoasa, Prajitura Petra sau Prajitura Albinita.