Am făcut această salată, la care mă gândeam de mult timp, în urmă cu vreo trei-patru săptămâni, dar am amânat postarea rețetei, pentru că mai era atunci pe site una similară și n-am vrut să pară că ar fi un gest concurent. De fapt, sunt multe rețete de salată Mimoza, cu straturi și ingrediente diferite și fiecare o face pe aceea care-i place. Eu am ales să fac această salată cu șuncă și mozzarella/cașcaval. În plus, am adăugat un strat de salată verde și pe lângă maioneză, am folosit și cremă de brânză.
Îmi place să prepar salate deosebite așa că și la aceasta m-am gândit îndelung, iar rezultatul a fost pe măsură: a ieșit o salată foarte gustoasă și sățioasă, echilibrată prin straturile adăugate și prin ceapa verde folosită, care să condimenteze și să compenseze onctuozitatea maionezei... Chiar merită făcută, această salată!
Mai întâi se face o maioneză bine legată din 1-2 gălbenușuri fierte tari și un gălbenuș crud, la care se adaugă o linguriță de muștar clasic și 40-50 ml de ulei de floarea soarelui.
Apoi se pregătesc celelalte ingrediente: cartofii se spală, se fierb, se decojesc și apoi se răzuiesc pe răzătoarea mare.
Se fierb tari ouăle, se decojesc și apoi se dau prin răzătoarea mare, separat, albușurile și gălbenușurile.
Se răzuiește șunca presată, tot pe răzătoarea mare și se lasă în așteptare.
Se spală ceapa verde, se șterg codițele și se taie rondele.
Se începe montarea salatei: se pune primul strat de cartofi fierți răzuiți într-o formă rotundă, se condimentează cu sare și piper, se presează bine și se adaugă un strat de cremă de brânză. Al treilea strat va fi format din rondele de ceapă verde, bine presate, peste care se vor pune următoarele straturi de: șuncă presată, maioneză, gălbenușuri și apoi albușuri, condimentate cu sare și piper, încă un strat de maioneză, după care se va pune ultimul strat de cremă de brânză și la urmă, mozzarella răzuită (sau cașcavalul).
Se dă salata la rece pentru 1-2 ore, după care se scoate inelul detașabil al formei și se ornează cu roșii cherry și frunze proaspete de busuioc.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fierbere și pot fi răzuiți frumos.
2
În loc de mozzarella, puteți folosi cașcaval.
3
Cine nu agreează ceapa verde, poate renunța la acest strat, deși compensează foarte bine onctuozitatea maionezei.
4
În loc de cremă de brânză se poate folosi o smântână grasă. Eu am considerat că o cremă de brânză este mai potrivită ca strat pentru acest gen de salată.
5
În loc de șuncă presată puteți folosi piept de pui fiert și mărunțit, dar fiind o carne mai seacă, va trebui să o condimentați corespunzător. Șunca presată este condimentată suficient, așa că am preferat-o.
6
Condimentați doar unele straturi cu sare și piper, după gust. Dacă le veți condimenta pe toate, s-ar putea să scăpați mai multe condimente decât ar trebui. Eu am condimentat straturile de: cartofi, gălbenușuri și albușuri.
7
Nu este obligatoriu să separați stratul de gălbenușuri de cel de albușuri. Mie mi s-a părut mai potrivit să procedez astfel.
8
Presați ușor straturile de ingrediente, ca să le fixați, fără să le deranjați.
9
Decorul salatei este la alegere. Eu am preferat această variantă.