Cea mai bună și mai gustoasă salată făcută în ultimul timp a fost aceasta, preparată pentru Lăsata secului, înainte de intrarea în Postul Mare al Paștelui. Gustul salatei a fost îmbunătățit de ingredientele mai speciale: tonul și brânza cu mucegai, dar eu cred că și ouăle au avut contribuția lor.
Ouăle se fierb tari și când se răcoresc. se decojesc și se feliază (cu aparatul special, dacă aveți, pentru un aspect mai frumos).
Se spală roșiile, se șterg cu hârtie absorbantă și se înjumătățesc.
Se taie brânza cu mucegai sub formă de cubulețe, iar măslinele se taie fâșii.
Se spală bine salata sub jet de apă rece, se zvântă, se taie fideluță și se distribuie uniform sub formă de strat pe platoul de servire.
Pe platoul cu salata verde se pun feliile de ouă, așa cum au fost tăiate, sub formă de floare de nufăr, iar ”petalele” se separă cu fâșii de măsline.
Se adaugă, pe alocuri bucăți de ton, se pun jumătățile de roșii, de jur împrejur și se presară pe toată suprafața, cubulețele de brânză cu mucegai.
Se presară sare și oregano, pe toată suprafața și se toarnă în fir, peste toată salata, uleiul de măsline.
Se dă salata la rece, pentru 15-20 de minute, după care poate fi servită.
1
Salata verde trebuie să fie proaspătă, fragedă.
2
Nu fierbeți prea mult ouăle, ca să nu se înverzească gălbenușurile.
3
În loc de oregano, se poate folosi cimbru, sau busuioc uscat.
4
Lăsați salata la rece timp de 15-20 de minute, înainte de servire.