Munca pe care o fac de mai bine de 3 luni in restaurantul asiatic din Dublin isi pune ceva amprente pe mine, mai intense decat as fi crezut. In primul rand m-am obisnuit destul de mult cu iuteala, pe care o cam evitam in trecut.
Apoi am ajuns sa vad si sa invat modalitati noi de preparare, in special atunci cand se face mancare pentru staff, si nu pentru clienti – cand totul este mai “europenizat”, macar un pic.
In restaurantul nostru servim foarte mult peste crud, fiindca servim sushi :) . Si daca servim sushi servim si sashimi. Si daca servim sashimi inseamna ca mancam si peste crud :) .
Mancati peste crud, obisnuiti? Sau nu suportati deloc ideea? Prin peste crud ma refer in special la ton si la somon, poate pestii cei mai predispusi la acest lucru. Mie imi plac foarte mult tonul crud, dar si somonul crud, si de fiecare daca cand am ocazia nu ii ratez.
Asa ca, dupa toate aceste influente care se sedimenteaza in mine saptamana de saptamana, acum cateva zile m-am gandit sa realizez acasa o salata rece, pe baza de somon crud si castravete, ca alimente principale. Ca marinare pentru somonul crud am folosit doua ingrediente de baza pentru astfel de operatiuni: zeama de lamaie (verde am pus, este mai aromata si mai fina) si uleiul de masline. Ca element exotic am preferat de aceasta data fulgii de chilli uscati, insa va sugerez, daca doriti alta varianta, sa folositi o lingurita de ghimbir proaspat, maruntit. Eu data viitoare asa voi face.
Am taiat fasii subtiri din fileul de somon, am maruntit cele doua fire de ceapa verde, am stors zeama de la lamaia verde. O atentie speciala am dedicat-o castravetelui, pentru o metoda de curatare si taiere pe care am invatat-o de la munca, de la cheful de sushi.
Practic, ideea este ca trebuie eliminat miezul plin de seminte si de apa, care dauneaza unei salate, diluand puternic aromele. Si atunci se curata coaja cu ajutorul unui cutit mai mare, dimprejurul bucatii de castravete. Trebuie putina dexteritate daca faceti acest lucru, recunosc . Am curatat astfel primul strat, coaja mai exact, apoi am mai scos inca un strat de castravete, pana am ajuns la miez, pe care nu l-am folosit, deci. Apoi am taiat subtire, julien, cele doua coji de castravete.
Si apoi am amestecat intr-un bol (plastic, metal, cum aveti, de preferat mai mult de plastic) toate ingredientele, apoi am lasat bolul la frigider cam o ora, pentru a se marina (=gati) somonul si pentru a se infuza reciproc ingredientele.
Am servit rece salata de somon crud cu castravete, asa cum ii sta bine.
Va recomand sa folositi si avocado, taiat cubulete, sau ghimbir proaspat, cum am zis la inceput – asta daca NU doriti chilli iute, ghimbirul avand magia de a poseda si aroma atat de speciala, dar si iuteala medie, dar cat sa-si faca efectul. Chiar va rog sa mergeti cu incredere pe ghimbir proaspat, tocat marunt, o lingurita la doua portii.
E un fel de mancare inedit, rapid de preparat, pe care-l puteti servi si ca gustare dar si ca fel principal, daca luati o masa de seara mai usoara, alaturi de un pahar de vin alb si de persoana iubita. E si un preparat excelent de facut pentru momentele in care aveti invitati si doriti sa le oferiti ceva “altfel”.
Toate bune, dragi prieteni, sa aveti o saptamana mai buna!
1
Atentie mare la cum tineti cutitul daca va decideti sa curatati astfel un castravete!
2
Indiferent de nota personala pe care o veti adauga, nu uitati mereu sa puneti un ingredient mai aromat, mai intens, somonul crud marinat natural NU are o aroma intensa.
3
Serviti salata doar rece.