Postul Crăciunului, în mod special este vremea salatelor ușoare, uneori cu pește, când este dezlegare, și astfel ele devin mai bune și mai sățioase.
Cum soțului îi place să mănânce, din când în când, ca în studenție, câte o conservă de pește în sos tomat, m-am gândit să-i prepar o cină mai consistentă, adăugând câteva ingrediente pe care le aveam prin casă. Cred că a fost o idee foarte bună, nu numai rapidă și ușor de pus în aplicare.
Se spală bine cartofii și se pun la fiert în coajă.
Se curăță ceapa, se spală și se taie rondele.
Se curăță usturoiul, se spală și se taie foarte fin.
Se taie rondele o jumătate de lămâie, iar cealaltă jumătate se storce pentru a obține zeama.
Când cartofii au fiert, se scot din apă, se lasă să se răcorească și apoi se taie cubulețe și se pun în bolul pentru salată.
Se condimentează cu sare și piper, după care se adaugă usturoiul tăiat fin.
Se desface conserva, se adaugă fileul de macrou, măslinele, și rondelele de ceapă și de lămâie.
Se toarnă sosul tomat, uleiul și zeama de lămâie.
Poate fi servită imediat, sau după ce stă 15-20 minute la frigider.
1
Nu este nevoie de alt dresing, de vreme ce există sosul tomat și se adaugă ulei și zeamă de lămâie.
2
Uleiul de măsline este cam amar, așa că este de preferat cel de floarea soarelui.
3
Fileul de macrou trebuie tăiat în câteva bucăți, dar nu prea mici.
4
Mai pot fi adăugate, după gust și alte condimente (de exemplu, mie mi-ar mai fi plăcut și oregano...)