Îmi doream de mult timp să prepar această salată, nu pentru că aș fi fost în căutarea unei diete rezonabile și plăcute, ci pentru că m-au atras dintotdeauna, numele, istoricul și aspectul ei.
Salata Caprese nu înseamnă doar dietă mediteraneană, mâncare consistentă, dar ușoară și estetică, ci și patriotism, steagul Italiei și un istoric interesant, pornind de la insula Capri, de unde-i vine numele și unde a fost preparată pentru prima dată de către un bucătar care voia să vadă culorile țării sale, pe platouri și farfurii.
Salata Caprese apare menționată pentru prima dată în 1924, în meniul de seară al unui hotel de pe insula Capri (Hotel Capri Quisisana) pentru că Filippo Tommaso Marinetti a cerut impunerea acestui preparat într-un meniu sănătos.
Mai târziu, în 1952, preparatul s-a impus și a devenit foarte cunoscut nu doar grație gustului și aromelor sale, ci și regelui Farouk al Egiptului, care aflat pe insula Capri a cerut, la revenirea de la plajă, un preparat ușor. I s-a servit ceea ce mai târziu a devenit rețeta sa favorită, un sandviș cu salată Caprese între cele două felii.
Am preparat această salată cât se poate de simplu, plecând de la rețeta originală. Mai nou, au apărut diferite alte variante, cu usturoi tocat, pătrunjel sau diferite sosuri. Mi s-a părut că rețeta minimală este nu numai cea originală, ci și ceea ce poate fi numit într-adevăr un preparat ușor, dar consistent de dietă.
Salata se prepară ușor și repede, dar după preparare trebuie să stea o oră la frigider.
Roșiile se spală, se șterg cu hârtie absorbantă și se feliază (felii cam de 7-8 mm grosime).
Mozzarella se scurge de zer și se lasă să se usuce, după care se feliază, la fel ca roșiile.
Frunzele de busuioc se țin sub jet de apă, ca să se curețe de praf, iar apoi se zvântă.
Ingredientele se pun în farfurii sau platouri după cum dorește fiecare, dar important este ca toate să fie vizibile, pentru a indica astfel, culorile Italiei.
Se condimentează cu sare și oregano, și se stropește cu ulei de măsline.
Se dă salata la frigider pentru o oră, după care poate fi servită.
1
Scurgeți mozzarella de zer și lăsați-o să se usuce, înainte de a o felia.
2
Frunzele de busuioc trebuie, de asemenea, curățate și zvântate, înainte de a fi integrate în salată.
3
Toate ingredientele trebuie să fie vizibile în farfurii/platouri, pentru a indica astfel culorile Italiei.
4
Țineți salata o oră la frigider, înainte de a fi servită.