Este o adevarata minune. Reteta ii apartine guru-lui bucatariei israeliene, Israel Aharoni - singura modificare facuta de mine este legata de timpul pe care carnea il petrece in cuptor - dupa reteta lui, carnea ramane prea vie, dupa gustul meu. In orice caz, este uimitor cum o carne de calitate are nevoie de atat de putine adaosuri pentru ca rezultatul sa fie minunat. Si inca un amanunt - daca, cumva, va mai ramane ceva in vasul in care ati pregatit-o (este destul de putin probabil, baietii mei -2-termina asa o bucata la o masa), aveti un sandvich minunat pentru a doua zi la serviciu, un sandvich cu mult mai gustos si mai sanatos decat cel cu parizerul de la super.
Cuptorul se preincalzeste la maximum (200-220 gr.)
In timpul acesta se pregateste un vas de Yena (sau orice vas rezistent la caldura). si se varsa in el uleiul de masline.
Se ia halca de carne si i se fac 10 gauri in care se baga cei 10 catei de usturoi.
Peste carne se presara, din tot sufletul, sare, piper si condimentele sus-numite (Herbes de... sau Herbe di...). Fara rusine, se baga palma in ulei si se unge carnea din tot sufletul cu ulei/sare/piper/condimente (nu-i problema, iese la spalat - uleiul de pe palma)
Nu se acopera, fereasca Sfantu'.
Verificam daca cuptorul a ajuns la temperatura dorita.
Se introduce carnea in cuptor pentru 10 min., apoi se scoate si se intoarce pe cealalta parte pentru inca 10 min. Deci, au trecut 20 min. A venit vremea sa reducem temperatura cuptorului la jumatate (110-120 gr.). Lasam carnea pe aceeasi parte inca 10 min., dupa care o intoarcem si o mai tinem inca 10 min.
Pe scurt, carnea a petrecut 40 min in cuptor - cate 10 min pe fiecare parte la temperatura maxima a cuptorului si cate 10 min. la jumatatea temperaturii maxime.
Rezultatul va va uimi: un bloc de carne aromat, crocant in exterior, fraged ca o lacrima in interior (ideal este ca mijlocul sa ramana chiar ca un fir sangeriu)
1
Am doar unul, dar important, cred eu - garnitura (se poate pregati in prealabil, pentru ca poate fi incalzita cu usurinta, in apropierea momentului servirii). Cartofi noi (ideal) sau cartofi zisi "noi", din aia mici care se gasesc prin super-uri tot anul. Cartofeii se spala bine si se pun necuratati intr-un vas termorezistent. Se adauga sare groasa, piper, aceleasi ierburi uscate pe care le-am folosit la carne si catei de usturoi, necuratati. Se amesteca bine (desigur, cu mana bat'o norocu'), se acopera cu hartie de staniol si se "da" la coptor. Pentru cata vreme? E greu de spus - pana casa se umple de un miros imbatator (cam 1 ora). Si, un mic "ciubuc" la tip: mai tarziu, cand va vine, luati "nacajitii" de catei de usturoi pregatiti in coaja si storceti-i peste o felie de paine neagra, proaspata - probabil ca e printre lucrurile care se mananca in Rai. N.B. - am scris ca reteta este Israeliana, doar pentru ca aici am cunoscut-o, apartine de fapt intregului bazin mediteranean