Reteta de preparare a papanasilor
Toata lumea iubeste papanasii. Nu cred ca am auzit vreodata pe cineva sa spuna "Nu!" papanasilor. Dar oare, care este etimologia acestui cuvant? Intotdeauna m-am intrebat de la ce vine aceasta denumire de papanasi!
Reteta de preparare a papanasilor
Aluat papanasi:
Topping:
Reteta de preparare a papanasilor
Se amesteca urda cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva aproape de tot zaharul. Se adauga coaja de lamaie. Ouale se pun unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou.
Se amesteca sarea cu faina si se adauga treptat in compozitia de papanasi .
Se framanta apoi bine, avand in permanenta faina pe maini. Se acopera si se lasa la rece cel putin 1 ora.
Se imparte aluatul de papanasi in doua parti ( 5/6 si 1/6). Bucata mai mare de aluat de modeleaza in forma de gogosi cu gaura in mijloc. Partea mai mica de aluat (1/6) se modeleaza in tot atatea bilute, cate gogosi au iesit.
Se prajesc in tigaie, la foc mic, in ulei incins si mult. Se aseaza pe un servetel, ca sa se scurga de ulei. In mijloc se pune dulceata, deasupra se pune smantana, iar peste se aseaza biluta.
Se servesc calde.
Aluatul de papanasi poate fi pastrat la frigider mai multe zile.
1
Dulceata potrivita pentru papanasi este cea aromata / acrisoara ( fructe de padure, afine, zmeura, capsuni, mure, cirese, visine)
2
Se poate folosi si branza dulce in loc de urda.
3
Atentie la prajit! Uleiul trebuie sa fie foarte incins si focul foarte mic, altfel vor ramane cruzi la mijloc.