Zilele astea am copt oarece zacuște, de tot felul și inițial mai voiam să fac o jumătate de porție de zacuscă din legume crude, pentru că aveam toate ingredientele necesare, totuși m-am gândit că am deja destule borcane de zacuscă, și clasică și din legume crude, așa că mi-am zis să fac o pastă de ardei, pentru ca nu mai facusem niciodata si am vrut sa vad ce iese.
Pentru Reteta de pasta de ardei pentru mancaruri avem nevoie de cateva ingrediente: ardei kapia, ardei iuti, ulei, sare.
Iata cum se prepara Reteta de pasta de ardei pentru mancaruri
Mai întâi am curățat ardeii de cotori, nervuri și semințe, apoi am spălat bucățile rezultate și le-am cântărit. Am pus fix 2 kg. Le-am dat prin mașina de tocat și ce a rezultat am pus mai întâi într-o strecurătoare deasupra unui ceaun. De ce am făcut așa? Pentru că nu voiam să fierb pasta ore întregi. Astfel, a rezultat mai bine de jumătate de litru de zeamă, pe care nu am aruncat-o.
Apoi am pus ardeii tocați și scurși bine într-o cratiță cu 250 ml din zeama adunată în ceaun și o linguriță de sare, să fiarbă la foc mediu. DIn când în când se amestecă. După jumătate de oră de fiert, am luat cratița de pe foc și am băgat blenderul în pasta de ardei ca să toc bine compoziția. După această operațiune am pus iar la fiert pasta de ardei încă jumătate de oră, să mai scadă zeama (eu am vrut o pastă cât mai groasă posibil, dv. dacă doriți mai subțire puteți lăsa la fiert cât timp doriți, dar nu mai puțin de 30 de minute).
La urmă am adăugat uleiul (eu știu că uleiul are rol de conservant, dar dacă nu vreți să puneți, îl puteți omite de pe lista ingredientelor), a doua linguriță de sare și câte un praf de piper alb și piper gri. Am mai lăsat să clocotească încă 5 minute amestecând des apoi am dat focul la mic (sau îl puteți opri. Eu l-am oprit după ce am pus totul la borcane).
Imediat am pus pasta în borcane de 400 g sterilizate în prealabil, le-am capsat și le-am învelit într-o pătură groasă. Eu așa sterilizez orice conserva care se fierbe, cu excepția gemurilor și dulcețurilor.
Se lasă minim 24 de ore să se răcească lent, apoi se dau borcanele la rece. Când desfaceți un borcan de pastă de ardei să-l folosiți la mâncăruri, depozitați-l după aceea la frigider și puneți puțin ulei deasupra ca să nu mucegăiască.
Din cantitatea de pastă am umplut 3 borcane de 400 g.
Cine dorește și preferă, poate să adauge de la bun început la compoziție unul sau doi ardei iuți, pe care îi prepară la fel cu restul ardeilor.
Zeama rămasă în ceaun am pus-o în pungi pentru cuburi de gheață și am dat-o la congelator, au ieșit două pungi întregi și una pe jumătate. Tot la mâncare va ajunge și asta!