Incredibil de deliciosi...ii recomand cu mare drag! Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie, reteta pe care o repet an de an si nici nu-mi doresc alta!
Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie
Sirop:
Preparare Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie
Se prepara maiaua din faina, zahar si drojdie si se lasa 15 minute la crescut la loc cald in bucatarie.
Laptele se incalzeste si in el se topeste zaharul, se adauga si untul si se topeste si apoi aromele. Cand este inca cald, se adauga smantana apoi se pun galbenusurile si se amesteca bine, este important sa ramana cald.
Faina se cerne si peste ea se adauga sarea pe margine, apoi compozitia de lapte si se framanta aluatul, adaugand si uleiul la final, cele doua linguri, atat cat se omogenizeaza bine (7 minute).
Se lasa vasul la crescut la loc caldut(eu l-am acoperit cu un servet), timp de o ora, o ora jumatate sa creasca aluatul.
Se rup bucati cat pumnul si se formeaza snururi care se impletesc (vezi imaginea) sub forma de opt si se asaza in tava unsa cu unt.
Se mai lasa 30 de minute la crescut, se ung cu galbenus amestecat cu lapte caldut si se coc 35 de minute sau pana se rumenesc frumos.
Intre timp se prepara siropul, se pune apa, zaharul, aromele si se infierbanta cat sa se topeasca zaharul (nu se da in clocot), apoi se toarna imediat peste mucenicii abia scosi de la cuptor. Se ung cu miere cat sunt calzi si se presara nuca dupa dorinta.
Sunt tare deliciosi!
Aici gasesti varianta de mucenici moldovenesti de post iar daca esti muntean, sigur preferi o reteta de mucenici muntenesti.
Eu deseori pregatesc mucenicii cu acelasi aluat ca la acesti covrigi polonezi.