Reteta de lucicos ca la Satmar

de vasimur in Ciorbe, 15 Dec 2022 | 5691 vizualizari

 

Mama făcea des lucicoș, folosind mai ales slăninuță de porc, de pe burtă, care are și rânduri de cărniță. Tăia slăninuța bucățele nu prea mari și o prăjea puțin, pentru a îndepărta grăsimea în exces. Încerc să-mi amintesc cât mai fidel rețeta, numai că voi folosi costiță afumată și piept de porc proaspăt, în loc de slănină. Carnea folosită la lucicos trebuie să fie ceva mai grasă și neapărat varza dulce, nu acră!
Pentru Reteta de lucicos ca la Satmar sunt necesare urmatoarele ingrediente: varza, morcovi, patrunjel, pasta tomate, ceapa, costita de porc, boia, smantana.
 

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele pentru Reteta de lucicos ca la Satmar
  • 1 varza dulce, potrivită (cam 2 kg)
  • 2-3 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
  • 2-3 lingurițe pastă de tomate
  • 1 roșie proaspătă (opțional)
  • 1-2 cepe
  • 250 g costiță de porc, afumată (cantitatea este orientativă!)
  • 350 g piept de porc, proaspăt (cantitatea este orientativă!)
  • 1 crenguță de cimbru (opțional)
  • mărar/pătrunjel proaspăt, tocat, pentru ornat și gust
  • 1-2 linguri de făina albă
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust
  • 250 g smântână (cantitatea este orientativă!)
  • 1 ardei iute, roșu, tăiat rondele, pentru aspect și gust (opțional)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de lucicos ca la Satmar:

Iata cum se prepara Reteta de lucicos ca la Satmar

Spălăm carnea și o porționăm în bucăți, nu prea mari. Spălăm și legumele: roșia, ceapa, rădăcinoasele și varza. Ceapa o tăiem cubulețe, la fel și roșia, rădăcinoasele rondele, iar varza bucăți ceva mai mari (nu fideluțe!)

Pasul 1. Punem puțin ulei într-o tigaie, îl încingem și rumenim foarte puțin ceapa și rădăcinoasele. Prăjim puțin și carnea, ca să îndepărtăm grăsimea în exces, din ea!

Observație: Dacă vrem să fie mai dietetic, atunci puten trece direct la Pasul 2. Eu am rumenit puțin doar carnea și am scos-o din grăsimea lăsată! Dacă vă place mai gras, atunci puteți folosi și grăsimea!

Pasul 2. Într-o oală mare, de minim 5l, punem carnea afumată și cea crudă, în 3-4 l de apă și lăsăm să fiarbă cam o oră, îndepărtând spuma de deasupra (carnea crudă, totdeauna formează spună, când fierbe!). Dacă am prăjit puțin carnea, atunci nu va mai face spumă când fierbe!

Observație: Dacă carnea este prea afumată și nu suportați asta, atunci puteți s-o fierbeți separat și să aruncați prima apă!

Pasul 3. Adăugăm apoi roșia, ceapa, rădăcinoasele și crenguța de cimbru. Lăsăm să fiarbă cam 15 minute și abia când sunt aproape fierte, adăugăm varza. La nevoie mai adăugăm apă, de preferință fierbinte!

Observație: Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în price moment dorim, dacă nu vrem să aibă un gust prea puternic, de la cimbru! Sau nu puneți deloc, dacă nu vă place!

Pasul 4. Când legumele și carnea sunt fierte, adăugăm făina amestecată cu pasta de roșii și smântâna și mai lăsăm câteva clocote, după care oprim focul. Zeama se va îngroșa puțin, de la făină. Acuma punem și mărarul/pătrunjelul verde, tocat mărunt și ardeiul iute, tăiat rondele. Condimentăm cu sare, piper și boia, după gust, punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile!

Puteți să mai puneți smântână, la servit, dacă doriți!

Poftă bună!

Vezi si reteta de Ciorba ardeleneasca.

TIPS-URI

1

Pentru a reusi aceasta Reteta de lucicos ca la Satmar, este bine sa tineti cont de urmatoarele:

2

Acest fel de mâncare, se face doar cu varză dulce!

3

Puteți folosi orice fel de carne de porc, numai să fie ceva mai grasă: costiță, piept, chiar și slănină. Cantitatea este orientativă!

4

Orice afumătură de porc este bună: kaizer, ciolan, costiță... Cantitatea este orientativă!

5

Dacă doriți ca ciorba să fie mai dietetică, atunci nu mai căliți legumele și carnea!

6

La sfârșit puteți orna ciorba cu mărar/pătrunjel verde tocat mărunt și/sau ardei iute tăiat rondele!

7

Serviți cu pâine prăjită și mai puneți smântână, dacă vă place!

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de lucicos ca la Satmar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Lucicos cu ciolan afumat