Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc

de Ksenya in Mancaruri cu carne, 20 Apr 2021 | 10588 vizualizari

 

 
O reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc, cum se manca pe vremuri.
 In ziua de astazi nu prea gasesti creier proaspat doar daca ai noroc sa cunosti o macelarie buna.
 Nu cunosc de ce ii zice “ Creier macelaresc “  si de unde vine denumirea, desi denumirea oarecum e sugestiva.
 
 
 
 

 

INGREDIENTE

Ingrediente necesare pentru Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc

  • 500 g creier proaspat spalat si inlaturat pelitele
  • 2 cepe tocate marunt
  • o jumatate de ardei gras rosu,verde sau galben tocat cubulete
  • o rosie mare sau 2 mai mici numai partea tare fara miez tocate marunt
  • 2 oua batute bine
  • O lingura lapte
  • O jumatate de legatura patrunjel tocat marunt
  • Sare si piper dupa gust
  • 2-3 linguri ulei
  • O lingura otet
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc:

 

Cum se face Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc

Creierul curatat de pielite il lasam in apa, sare si otet pentru minim o ora, apoi il lasam la scurs intr-o strecuratoare.

 Intr-o tigaie se adauga uleiul si cand s-a incalzit suficient  se prajesc bucatile de creier pe ambele parti pana la culoarea aurie, se scoate pe un platou separat.

 Adaugam ceapa in uleiul ramas, daca mai trebuie completat mai adaugati o lingura de ulei.

Cand ceapa incepe sa rumeneasca usor, adaugam ardeiul gras,se lasa sa elibereze aroma de ardei (2-3 minute) apoi se adauga cuburile de rosiil. Se calesc usor la foc mic inca 2-3 minute.Se adauga bucatile de creier peste legume ,fara sa amestecam.. Peste ouale batute se adauga laptele se amesteca,se adauga piper si sare si se toarna in tigaie peste creier si legume.

 Puteti adauga si patrunjelul ( eu l-am preferat la sfarsit)

 Se  acopera  cu capac si se micsoreaza flacara pana la minim.

 In 5-6  minute incercam pe marginea tigaii daca se desprinde oul,apoi cu ajutorul unuei farfurii intoarcem turta, si o adaugam incet pe partea cealalta nefacuta in tigaie lasam sa rumeneasca  cam 4-5 minute la foc mic .

Cu ajutorul platoului  in care v-om servi creierul raspurnam tigaia si v-a reiesi o turta rumena si uniforma.

 Daca vi se pare mai elaborata tehnica rasturnarii,puteti sari peste acest pas.

 Se adauga patrunjelul proaspat tocat marunt.

 Se serveste  cu salata dupa  plac sau muraturi.

 Eu am servit cu salata de ridichi si ceapa verde.

 Pofta mare!

 Recomandam si reteta de Creier Pane

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Preparatul se gateste la foc mic

2

pentru a-i da nota si mai haiduceasca ,puteti adauga si ardei iute tocat fin,cantitatea o echilibrati dupa cum va place.

3

Acoperiti cu capac astfeli oul se va gati uniform.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Rocsi 1

24.04.2021, 19:55

Arata bine! Ai uitat sa scrii cand pui creierul prajit inapoi in tigaie!

Ksenya 1

25.05.2021, 07:44

Rezolvat, Rocsi. Multumesc!

Anett 1

03.12.2021, 13:16

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Creier de porc pane