Rapsodie de toamna

de Panacris in Prajituri, 20 Oct 2012 | 5359 vizualizari

 

Si iaca a sosit reteta cu nr. 400. Am vrut ceva special, dar cum noi nu suntem fani prajituri cu crema, dintr-un simplu aluat de cozonac am conceput o minunatie de prajitura. Sper sa va incante privirea, gustul va asigur ca e demential!

 

INGREDIENTE

  • faina alba de grau 700 g,
  • drojdie uscata,
  • zahar tos 4 linguri,
  • unt 100 g,
  • galbenusuri 5 bucati
  • lapte 300 ml,
  • sare iodata
  • coaja de lamaie,
  • esenta rom
  • zahar vanilat
  • Pentru umplutura:
  • dulceata de gutui 400 g,
  • nuca de cocos 100 g,
  • seminte de mac macinate 300 g,
  • albus de ou 5 bucati,
  • pasta de macese 3 linguri,
  • zahar pudra 4 linguri,
  • prune deshidratate fara samburi 200 g,
  • ou ptr uns,
  • zahar vanilinat 2 plicuri.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rapsodie de toamna:

Maricica a somat si asa ca am pus-o la treaba. Se pun ingredientele, in cuva masinii de framantat, in urmatoarea ordine, laptele caldut, faina cernuta, sarea, zaharul, zaharul vanilat, drojidia uscata, coaja de lamaie, esenta de rom 1/2 de fiola si untul topit. Masina se programeaza ptr. programul de framantat si dospit, cel de 1 ora si jumatate. Se supravegheza pana cand a devenit un aluat elastic si omogen. Se ajuta eventual cu un pic de faina daca e prea lipicios, sau ulei daca e prea tare, apoi nu se mai deschide capacul pana la terminarea programului.

Apoi am impartit aluatul in 3 portii egale.

Intre timp am macinat macul, (de curand am achizitionat o masina de macinat seminte!), l-am amestecat cu pasta de macese (vezi reteta aici: http://www.bucataras.ro/retete/pastagem-de-macese-sau-hetschenpetsch-36776.html.), zaharul pudra si albusurile de ou.

Intre timp se intind foile, in functie de tava care o veti folosi. Se aseaza prima foaie se unge cu dulceata de gutui, se presara nuca de cocos, se aseaza a doua foaie, se unge din nou cu dulceata de gutui, apoi se pune amestecul de mac si prunele. Se acopera cu a treia foaie, care se unge cu ou si se presara zahar vanilinat.

Tortul obtinut, se pune la copt in cuptorul preincins cca. 40 de minute la foc mediu, cca. 200 grade. Dupa ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor si se presara cu zahăr pudră. Spor la treaba!

TIPS-URI

1

dulceata de gutui se poate inlocui cu dulceata de caise

2

recomand nuca normala, in loc de nuca de cocos (in momentul acesta nu am avut la dispozitie!)

Daca ti-a placut reteta noastra "Rapsodie de toamna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (50)

Bya Ralu 1

23.10.2012, 19:13

yammy

Alinutza80 1

23.10.2012, 21:39

minunata rapsodia asta de toamna!La cat mai multe retete!

Teo 1

23.10.2012, 22:18

chiar o rapsodie...! imi place !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune si crema de vanilie