Voiam sa gatesc ceva cu pui, am cautat prin ultimele bookmarks-uri si am tras acest loz, o reteta propusa de Radu Popovici.
El era cu gandul la Mediterana, eu la ceva cu pui.
Fiindca ne-a placut mult, o aduc si in atentia voastra. I-am asociat o garnitura de orez si salata.
Daca doriti sa preparati voi insiva aceste mirodenii numite Herbes de Provence aveti reteta: Herbes de Provence
Se spala bine pulpele de pui si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca intr-un castron 2 linguri suc de lamaie cu 2 linguri ulei de masline, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 2 catei usturoi pisat si 1 lingurita de Herbes de Provence. Se adauga pulpele asezonate cu sare si piper si se amesteca bine, intorcandu-se de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.
Se scoate castronul cu pulpe din frigider si se lasa la temperat 30 de minute. Se scot pulpele din marinada si se curata, cat de bine se poate, de particulele solide (coaja rasa de lamaie, usturoi, etc) deoarece se pot arde in timpul gatitului si pot lasa un gust neplacut.
Se incinge bine o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga putin ulei daca este nevoie (in principiu, pulpele fiind marinate si cu ulei, ar putea avea grasimea necesara ca sa se rumeneasca frumos) si, cand acesta este incins, se rumenesc pulpele cate 2 minute pe fiecare parte, la foc iute. Daca nu aveti o tigaie mare, faceti acest lucru in doua transe. Se transfera pulpele intr-un castron curat si se pastreaza calde.
Se face flacara mica si se adauga in tigaie 1+1/2 ceapa taiata fasiute. Se sareaza ceapa si se caleste 5 minute, pana ce este frageda si sticloasa. Se adauga 4 catei de usturoi si se continua 1 minut. Se adauga ardeii grasi si se amesteca bine. Se continua gatitul 2-3 minute, sau pana ce ardeii incep sa se inmoaie si sa se coloreze.
Se adauga otetul balsamic si vinul dulce. Pentru aceasta reteta cautati un vin corpolent, aromat si foarte dulce. Daca nu-l gasiti, folositi un vin rosu cat mai aromat si reglati-i dulceata cu un pic de zahar. Se amesteca, racaind fundul tigaii cu o spatula, astfel ca reziduurile caramelizate lasate de carne sa se desprinda si sa se dizolve in lichid. Se gateste la foc mic 2-3 minute, sau pana ce lichidul se reduce aproape total.
Se adauga fondul de pui, maslinele si 2 linguritr de Herbes de Provence. Cand lichidul da in clocot molcom, se readuc pulpele de pui in tigaie, impreuna cu lichidul lasat de ele in castron. Se da mixtura in clocot, se face flacara mica de tot, se acopera tigaia si se mijoteaza mixtura 15 minute, sau pana cand pulpele sunt facute si fragede. Se stinge flacara si se lasa preparatul sa se odihneasca 5-10 minute, acoperit cu un capa, astfel ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
Se adauga patrunjelul tocat, se amesteca, se gusta si se potriveste de sare si piper.
Se serveste preparatul ornat cu frunze proaspete de patrunjel, eventual alaturi de o garnitura de cartofi (prajiti ori natur) sau orez, si de un pahar cu vin rosu, robust.
Sa aveti pofta!
1
Samburii la masline se scot f. usor daca presati maslina cu latul lamei cutitului pe un tocator.
2
Sa nu alegeti masline prea sarate. Daca sunt sarate, aveti grija cum dozati sarea si gustati la final.