Daca tot am primit de la mama soacra cate un pui de curte saptamanal, am incercat sa ii prepar in mai multe moduri.
Sunt deliciosi oricum, nu se compara cu puii din comert, clar!
De data aceasta am umplut puiul cu multe legume, ciuperci si orez si l-am lasat la cuptor la foc mic spre mediu sa se prepare mai suculent.
Spalam bine puiul si il punem la fiert in apa cu 1 lingurita sare, intr-un vas incapator.
Il lasam sa fiarba aproximativ 15 minute dupa ce apa a atins punctul de fierbere si inlaturam spuma care se formeaza.
Am fiert putin puiul, pentru ca fiind un pui de tara, a fost impanat cu grasime si nu am vrut ca aceasta sa inunde legumele cu care l-am umplut.
Bineinteles ca nu s-a topit grasimea definitiv, dar o parte din ea am eliminat-o prin fierbere si in plus, puiul se va prepara mai suculent la cuptor, dupa fierbere.
Scoatem puiul din apa si il lasam sa se raceasca putin.
Intre timp ne ocupam de sosul cu care il vom unge.
Curatam usturoiul si il pisam in mojar cu 1 lingurita sare, apoi adaugam peste el grasime de pui, separata din supa in care a fiert.
Luam de deasupra cu o lingura, sau putem pune pur si simplu ulei de masline.
Frecam usturoiul cu grasime, apoi adaugam condimentele, cate un praf din fiecare si amestecam bine.
Mai diluam cu putina supa si ungem puiul cu acest sos si pe exterior, dar si prin interior.
Lasam puiul uns la odihnit, acoperit, pana cand preparam legumele.
Tocam ceapa solzisori si o calim usor tot in grasime de pui, separata din supa, sau in ulei, apoi adaugam ciupercile scurse, legumele congelate si ardeiul tocat marunt.
Le amestecam de cateva ori pe foc, adaugam si orezul si le asezonam cu putina sare si condimente.
Adaugam peste ele si cateva linguri de supa, ca sa nu se lipeasca de vasul in care le preparam, apoi le dam deoparte de pe foc si le lasam sa se raceasca usor cat timp se mai odihneste si puiul nostru.
Nu preparam legumele prea mult, doar asa cat sa se imprieteneasca intre ele si sa-si imprumute gusturile.
Umplem puiul cu acest mixt, il asezam in tava unsa in prealabil, dar nu foarte tare, apoi langa pui asezam restul de legume si orez, care ne-au mai ramas.
Dam tava la cuptor pentru 60 de minute la 150 de grade, dar avem grija sa ne mai uitam din cand in cand, in special la legumele cu orezul de langa pui si sa le mai invartim sa nu se usuce orezul de deasupra.
Eventual mai picuram peste ele si cate putina supa.
Pe la jumatatea timpului, intoarcem si puiul pe partea cealalta sa se rumeneasca uniform.
Timpul de preparare depinde si de cat de fraged este puiul, se poate scurta sau prelungi.
Incercam puiul cu o furculita, aproape de expirarea timpului, iar in ultimele 5-10 minute dam si focul mai tare sa se coloreze frumos.
Legumele din interiorul puiului au gust mai deosebit decat cele din tava.
Pot sa va spun ca a fost tare gustos si delicios acest pui, dar nici legumele n-au fost mai prejos.
1
In timpul servirii, peste legume putem adauga si verdeata tocata marunt: marar sau patrunjel.
2
In supa ramasa, putem adauga niste legume, galuste si rezolvam si felul I, sau o dam la rece pana a doua zi cand preparam alta mancare.