Eeeeeiii şi dacă tot v-am îndulcit cu acel desert minunat,să vă arăt ce-am avut la prânz.Un pui dolofan,aşa cam doua kilograme a avut dumnealui,aromat cu mirodenii si lamâie şi însoţit de legume cu piure de cartofi.Si ca să se pătrundă binişor cărniţa puiului,l-am pus la sauna în vasul roman,că tot stătea şi el nefolosit de ceva vreme.Gata cu vorbăria,mai bine să vă povestesc cum am făcut,voi doar să luaţi aminte şi musai să-l faceţi,că-i tare bun.Eu vă poftesc şi la masă pentru că a mai rămas,familia noastră e restrânsă aşa că n-am reuşit să-l „isprăvim „ încă.
Pentru destrabalarea asta avem nevoie de:
Am pregatit puiul cu o zi inainte si dupa ce l-am condimentat,l-am lasat la frigider pana a doua zi.
Puiul se spala,se curata de eventualele pene,se taie varfurile aripilor si gatul daca este(la mine n-a fost cazul)….la pui ma refer,evident.Tamponam puiul cu un servetel absorbant pentru a indeparta umezeala.Desfacem pielea puiului de pe piept cu grija ca sa n-o rupem,facem asa ca un buzunarel.
Cu ajutorul unei pensule sau cu mana,ungem puiul cu ulei de masline.Amestecam condimentele si condimentam peste tot,inclusiv pe sub pielea de pe pieptul puiului.
Condimentam si interiorul puiului.In interiorul puiului punem o crenguta de rozmarin.Invelim cu o folie alimentara si-l punem la frigider pana a doua zi.
Scoatem puiul de la frigider.In buzunarelele facute pe pieptul puiului,strecuram cateva bucatele de unt.In interiorul lui punem o bucata mica de telina,doua sferturi de lamaie si cativa catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului.Lasam si crenguta de rozmarin in interiorul puiului.”Inchidem” orificiul cu o jumatate de lamaie,astfel toate aromele se vor evapora in interiorul puiului.
Pregatim vasul roman,pe care in prealabil l-am tinut 30 de minute in apa rece.Punem puiul in vas,eu a trebuit sa-l cam inghesui,era prea dolofan pentru vasul meu.Pentru prima etapa l-am pus cu pieptul in jos.Punem in vas o cana de lapte si cativa catei de usturoi zdrobiti,cam cati va las inima si gustul.Mai strecuram si doua crenguta de rozmarin proaspat,punem frumusel capacul si e momentul sa pornim si cuptorul(regula la vasele de lut).Asezam vasul la cuptor si vreo ora putem sa ne vedem de treaba,daca avem….daca nu,mai tragem cu ochiul la minunatul desert cu ganduri „necurate”.
Eu aveam si ceva treaba,dar m-a strigat cuptorul mai devreme pentru ca,vasul fiind neincapator,a cam dat pe dinafara.Nici o tragedie,doar ceva smotru in plus…hi hi hi lucky me.
Dupa vreo 40 de minute,am scos tava,am intors puiutul cu burta la soare si inapoi la cuptor,de data aceasta fara capac ca sa se rumeneasca frumos.Din cand in cand mai punem sos din vas peste pui.Am confenctionat si niste manusi si papucei din folie de aluminiu pentru a proteja extremitatile sa nu se arda.
Daca vedeti ca se rumeneste prea tare si carnea inca nu este facuta,puteti sa acoperiti cu folie de aluminiu pana la final.Eu asa am facut.
Dupa fix doua ore asa cum zice manualul,adica o ora pentru fiecare kg de carne,s-a terminat asteptarea.Scoatem cu grija puiul pe un platou si-l acoperim cu o folie de aluminiu,il mai lasam sa stea asa acoperit cateva minute,timp in care finalizam garnitura,aducem muraturile si ……..poftiti la masaaaaaaaaaa!!!!!
Uoooooooffff ca lunga mi-a fost asteptarea……..