Una dintre primele mele prajituri a fost acest desert delicios nordic din bezea cu migdale macinate si crema de vanilie. Din cate am inteles, se pare ca era prajitura favaorita a regelui suedez Oscar II (de fapt prajitura ii si poarta numele), si din aspect si compozitie mi-a sunat cunoscut... chiar familiar, si mi-am amintit ca am gustat bunaciunea asta la restaurantul celebrului magazin de mobila suedez din zona Baneasa.
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, dupa ce spuma se intareste, se adauga incet, cu lingura de lemn, migdalele macinate.
Se pune hartie de copt intr-o tava de aragaz si se deseneaza un cerc (cam cat ati dori sa fie de mare tortul) si se unge cu unt. Se adauga compozitia in interiorul cercului si se niveleaza. Se da la cuptor la foc mic circa 15 minute (sau pana cand se rumeneste bezeaua). Puteti sa faceti cate straturi vreti, eu am facut 3 mai subtirele)
Intre timp se face crema de vanilie:se mixeaza galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara apoi se adauga si smantana, dupa care se pune la foc mic si se amesteca incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. Se mai tine la foc circa 2 minute apoi se ia de pe foc si se incorporeaza treptat untul taiat cubulete si vanilia. Se da deoparte sa se raceasca.
Se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar, dupa ce zaharul s-a topit, se adauga si migdalele maruntite si se mai tine pe foc circa 1 minut. Se toarna compozitia pe hartie de copt data cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se marunteste bine si se amesteca in crema.
Se asambleaza tortul (un strat de bezea, altul de crema) si puteti sa-l ornati fie cu cristale de zahar caramelizat fie cu fulgi de migdale (sau deloc, e delicios si asa).
1
Mare grija cum incorporati migdalele macinate in bezea, daca mestecati prea mult s-ar putea ca aluatul sa-si piarda volumul