O prajitura delicioasa care se potriveste de minune timpului de afara.( la noi a nins iar azi noapte)
Poate fi facuta cu nuca, rahat, alune, fructe uscate, stafide...
Eu am facut varianta cu nuca si stafide ca e tare gustoasa asa.
-pentru blat
-pentru crema:
-pentru glazura:
Batem spuma albusurile( daca aveti albusuri ramase in frigider de la alte retete, acum le puteti folosi si pe acelea) cu un praf de sare.Cand s-au intarit bine adaugam zaharul, tot o data si mixam pina se intaresc albusurile din nou.
Adaugam apoi esenta de rom, praful de copt si faina.Amestecam bine cu o spatula.La sfarsit adaugam stafidele care au fost inmuiate in apa cu esenta de rom si apoi bine stoarte, presaram nucile macinate si zaharul vanilat. Amestecam incet iat compozitia o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unsa putin cu unt.
Dam tava la cuptorul dinainte preincalzit la 160 de grade pentru 20 de minute pina se coace blatul.
Punem pe foc oala de lapte cu pereti dubli.Cand apa clocoteste adaugam galbenusurile si zaharul pudra.Amestecam continuu 10 minute pina cand galbenusurile se albesc.
Rasturnam crema intr-un alt vas , adaugam ness-ul , amestecam apoi dam crema la rece.
Cand crema s-a racit de tot adaugam untul, mixam bine si dam crema la rece pentru vreo 2 ore.
Montam prajitura astfel:
prima foaie de napolitana, 1/2 crema de galbenusuri, blatul de albusuri, cealalta 1/2 de crema si a doua foaie de napolitana deasupra.
Dam la rece pantru cateva ore cu o greutate deasupra.Bine ar fi sa o lasam la rece pina adoua zi cand facem glazura topind ciocolata cu uleiul impreuna si o intindem deasupra foii de napolitana.Dam la rece sa se intareasca glazura, apoi cu un cutit inmuiat in apa fierbinte taiem prajitura, in bucati potrivite.
Pofta mare !