Blat:
- laptele, untul, zaharul si cacao se pun intr-un vas, la foc mic
- se amesteca pana se topeste untul si zaharul si compozitia devine omogena
- amestecul obtinut se lasa la racit
- albusurile se separa de galbenusuri
- cand s-a racit, se adauga galbenusurile si se mixeaza pana la incorporarea acestora
- se adauga apoi faina si praful de copt si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
- miezul de nuca se macina la robot - eu am taiat-o cu cutitul ca sa fie bucatile mai mari, si se adauga peste amestec
- albusurile se mixeaza spuma si se adauga peste amestecul de mai sus
- se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
- compozitia obtinuta, se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de 40 de minute
- cand este gata, se scoate din tava si se lasa la racit
Sirop:
- zaharul se pune intr-un vas, pe foc mic, pentru a se carameliza
- se amesteca incontinuu pana se caramelizeaza - nu trebuie sa se arda pentru ca devine amar
- cand s-a caramelizat se adauga, cu grija, si foarte repede apa
- se lasa pe foc pana ce tot zaharul s-a topit, amestecand din cand in cand
- la final se adauga romul, se inchide focul si se lasa siropul la racit
- cand si blatul si siropul s-au racit, blatul se taie in patratele (mie mi-au iesit 20 de bucati) si fiecare patratel se trece prin sirop si apoi se aseaza pe un platou
Glazura de ciocolata:
- ciocolata se rupe bucati si se pune la topit, la foc mic, impreuna cu untul si uleiul
- se amesteca din cand in cand, si cand s-a topit ciocolata in totalitate, se ia de pe foc
- cu ajutorul unei linguri, pe pune glazura de ciocolata pe fiecare patratel de blat insiropat, lasand sa curga putin din ciocolata si pe margini
- se niveleaza usor cu o lingura
- cuburile glazurate, se dau la frigider pentru circa 30 de minute
Decor:
- frisca se mixeaza cu zaharul pudra, pana devine tare si se pune intr-un pos cu forma stea, cu ajutorul caruia ornam fiecare bucata de prajitura
- deasupra se presoara ciocolata rasa si se mai dau prajiturile la frigider pentru circa 30 de minute si apoi se pot servi
1
Pentru o tava de 20x30cm