Imaginea copilariei mele este reprezentata de un ghiveci imens care era in sufrageria apartamentului nostru,in care trona un smochin foarte mare :) In timp…nu mai stiu ce s-a intamplat cu acel smochin,dar ma bucur sa vad ca smochinele cresc si prin curtile oamenilor pe care eu ii cunosc si ca lumea apreciaza acest fruct care mie imi aminteste de copilarie.
Zilele trecute o prietena ma intreba daca vreau niste smochine verzi si imediat dupa discutia cu ea mi-a si sclipit o idee de prajitura cu smochine verzi,care pana la urma s-a dovedit a fi extrem de gustoasa :)
Smochinele le-am spalat bine,le-am taiat in sferturi si apoi le-am pus la foc cu zahar,semintele de la un baton de vanilie,batonul,coaja de lamaie,anason,scortisoara si le-am lasat la foc mic sa fiarba aproximativ 30 minute pana cand s-au inmuiat si au imprumutat aroma ingredientelor.Le-am lasat apoi sa se raceasca putin si m-am ocupat de prajitura.
Blatul: am separat galbenusurile de albusuri,galbenusul,l-am amestecat bine cu zaharul pana cand si-a dublat volumul,am adaugat apoi esentele,uleiul si am continuat sa amestec.Eu uleiul nu l-am pus tot odata ci pe rand amestecand cu mixerul dupa fiecare cantitate de ulei adaugata.Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare,am adaugat peste ele 4 linguri fulgi de nuca de cocos,2 linguri faina si am mai amestecat putin.Restul de 10 linguri de faina le-am pus peste galbenusuri,am omogenizat totul bine,apoi am luat pe rand din albusuri si am adaugat peste amestecul de galbenusuri,amestecand usor pentru a nu strica spuma.
Am asezat aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt,deasupra am pus smochinele racite deja si am dat tava la cuptor pana cand prajitura s-a rumenit frumos deasupra si aluatul s-a copt in profunzime
Daca aveti si voi smochine verzi si nu stiti ce sa faceti cu ele…poate va innspira aceasta reteta!
Pofta mare!